Fuksa obhajuje ratingové agentury

Praha - Hodnocení ratingovými agenturami bude do budoucna nadále potřebné jak pro města a obce, tak i pro tuzemské firmy i samotný stát. Důležité bude i přesto, že jsou ratingové agentury velmi často označovány za spoluviníky současné celosvětové ekonomické krize. Na dnešní konferenci ratingové agentury Moody's to uvedl první náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Ratingové agentury, které za krize kladně hodnotily i rizikové finanční instrumenty, které pak stály za krachy firem, čeká v Evropské unii přísnější regulace. Budou muset zveřejňovat způsob vytváření svých hodnocení.

„Každý veřejný i neveřejný subjekt potřebuje rating. Například každý starosta ví, že pokud chce garantovat rozvoj města, pomáhá mu k tomu jednoznačně rating,“ uvedl Fuksa. Stejně tak bude podle něj rating důležitý i pro firmy, protože 80 procent výroby míří z Česka na export. „Přijde situace, kdy obchod opět začne růst a v celoevropské konkurenci potřebují firmy ratingové ohodnocení,“ dodal.

Rovněž stát bude do budoucna potřebovat kvalitní rating. Ten je totiž podle Fuksy důležitý pro rozhodování investorů, zda koupit státem emitované dluhopisy. Dluhopisy přitom stát bude vydávat do budoucna ve zvětšené míře kvůli růstu státního zadlužení a rostoucím deficitům státních rozpočtů.

Ratingové agentury byly kritizovány i za nízkou transparentnost 

Ratingové agentury jsou od vypuknutí finanční krize loni na podzim častým terčem kritiky, především proto, že kladně hodnotily rizikové finanční instrumenty, které pak stály za krachem na řadě trhů. Kritizovány jsou také za nízkou transparentnost a za to, že často hodnotí rizikové produkty bez znalosti podkladových aktiv.

Na druhou stranu zastánci ratingových agentur argumentují tím, že rating funguje již přes sto let. Obhájci ratingu také upozorňují, že se před nynější krizí nemýlily jen ratingové agentury, ale chybovali i finanční analytici, mezinárodní i veřejné instituce. Přílišná regulace přitom podle příznivců agentur nic nevyřeší, protože investoři mohou začít spoléhat na to, že agentury budou již neomylné.

Agentury čeká regulace 

Ratingové agentury čeká v Evropské unii přísnější regulace. Nová pravidla pro jejich fungování schválil Evropský parlament ve druhé polovině dubna. Nová pravidla by mimo jiné měla přinutit agentury k registraci a plnění řady dalších podmínek. Napříště tak budou třeba muset povinně zveřejňovat informace o tom, jaké modely či metodiky při vytváření ratingů použily.