Ratingové agentury čekají omezení

Praha - Ratingy vydávané specializovanými agenturami, jakou je například Moody's, jsou klíčovým a celkem spolehlivým ukazatelem pro investory. Po zkušenostech z poslední finanční krize ale čeká ratingové agentury reforma a přísnější regulace. Tvrdší kontrola ze strany Evropské unie začne platit v září tohoto roku.

„Přinese revoluční změnu. Ratingové agentury se budou muset fakticky licencovat a registrovat na území unie,“ vysvětlila náměstkyně ministra financí Klára Hájková. Firmy tak budou muset zveřejňovat pravidla, jakými ratingy vykonávají. V tom případě ale přijdou o část svého obchodního tajemství. „Agentury mají přístup k veškerým výkazům a citlivým datům firem. Zveřejňování jejich know-how může být problematické,“ uvedl analytik Capital Partners Josef Stoulil.

„Já osobně nevidím žádný přínos v tom, že budou regulovány státními orgány,“ namítl ekonom David Marek. Z ratingových agentur se ozývají smířlivé hlasy. „Moody's se k tomu staví tak, že pokud je nastavena regulace, tak my ji budeme respektovat,“ řekl Petr Vinš ze společnosti Moody's Central Europe.