Rusko odložilo půjčku 500 milionů dolarů Bělorusku

Minsk - Za parazitickou označil dnes ruský ministr financí Alexej Kudrin ekonomickou politiku Běloruska vůči Rusku a svému sousedovi a partnerovi ve svazovém státě odložil kvůli předpokládané nesolventnosti půjčku 500 milionů dolarů. Tvrdá slova vůči vzpurnému sousedovi použil před jednáním běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka s ruským premiérem Vladimirem Putinem.

„Možná narazíme na to, že běloruská vláda a její ekonomika jako celek nebudou kvůli nedostatečným rezervám solventní. Mohlo by se to stát už koncem roku, nebo příští rok,“ řekl Kudrin. Rusko, které nashromáždilo značné rezervy za desetiletí svého ekonomického růstu, slíbilo úvěr téměř pět miliard dolarů Bělorusku, Kyrgyzstánu a Arménii. Loni Bělorusko, klíčový spojenec Moskvy a partner v soustátí nazvaném Svaz Ruska a Běloruska, dostalo první část ve výši jedné miliardy dolarů a letos dalších 500 milionů dolarů (9,6 miliardy korun).

Kudrin nyní podle agentury Interfax nabídl Bělorusku poslední část úvěru v rublech místo dolarech, ale Bělorusko to odmítlo. Kudrin řekl, že další financování bylo zastaveno, protože Moskva není spokojena s ekonomickou politikou Lukašenkovy vlády. Bělorusko se stalo během týdne druhým státem bývalého Sovětského svazu, kterému Moskva odmítla půjčku. Před ním na odmítnutí narazila Ukrajina, jejíž prozápadní prezident Viktor Juščenko usiluje o vstup své země do Evropské unie a NATO.