Plyn bude od července levnější o více než 6 procent

Praha - Domácnosti, které odebírají plyn od největšího prodejce v Česku RWE Transgas, zaplatí od července v průměru o 6,1 procenta méně. Zákazníci, kteří zemní plyn využívají k ohřevu vody, vaření a topení, tak tak ročně ušetří přes dva tisíce korun. Zákazníci společnosti E.ON jsou na tom o něco lépe - plyn se jim zlevní o celých 9 procent. Ceny plynu u Pražské plynárenské se sníží v průměru o 7 procent.

Největší pokles u společnosti RWE se týká jižní Moravy, kde se cena domácnostem sníží o 7,2 procenta. Naopak nejmenší snížení cen o 4,9 procenta zaznamenají domácnosti, které odebírají plyn od Východočeské plynárenské. Podle člena představenstva RWE Tomáše Varcopa je rozdíl v cenách u jednotlivých společností skupiny RWE dán odlišnou strukturou spotřeby zákaznických skupin.


V konkrétních číslech červencové zlevnění plynu znamená pro domácnosti, které na plynu jenom vaří, úsporu přes sto korun ročně. Domácnosti, které navíc používají plyn i pro ohřívání vody, ušetří necelých 700 korun. „Pokud bychom vzali domácnost, která plynem topí, ohřívá vodu i vaří, a byl by to třeba rodinný dům, tak ta úspora je až 2100 korun,“ uvedla mluvčí Pražské plynárenské Lenka Hauptmanová.

„Oznámené ceny momentálně odrážejí pokles cen komodity z počátku roku. Ceny zemního plynu totiž kopírují ceny ropných derivátů přibližně s šesti až devítiměsíčním zpožděním,“ uvedl předseda představenstva RWE Transgas Martin Herrmann s tím, že pokles cen je v období recese dobrou zprávou pro celou českou ekonomiku. Společnost zlevňuje zemní plyn od začátku roku podruhé.

Zlevňování se na konci roku zastaví

Optimismus ale nebude trvat dlouho. Ceny ropy totiž zase stoupají. „Předpokládám, že od října ještě ceny klesnou. Poté ale budou narůstat,“ odhaduje analytik Vratislav Ludvík. Zároveň dodal, že k dalšímu vývoji dodávek plynu bude klíčový vztah Ruska a Ukrajiny. „Rusko má nové projekty. Ty ovšem odpovídají úrovni bezpečnosti, kterou bychom si rozhodně nepřáli,“ uzavřel Ludvík.

Na trhu vedle tří hlavních prodejců plynu působí i menší společnosti. Jejich objem je však značný - pokrývají 15 procent dodávek v České republice. Plyn od nich kupují zejména velcí odběratelé. Největší je mezi nimi firma Vemex, která plyn kupuje od Transgazu.

Snížení cen plynu
Zdroj: ČT24/ČTK