Kopřivnická Tatra propustí přes 400 lidí

Kopřivnice (Novojičínsko) - Kopřivnická automobilka Tatra chystá propuštění asi 450 zaměstnanců. K poslednímu červnu dostane výpověď přes 200 lidí z mateřské firmy a zhruba 250 tatrováků pracujících v dceřiných společnostech automobilky. V oblasti administrativních a všeobecných činností se má propouštění dotknout zhruba každého desátého zaměstnance. I když skutečné počty prý stanovené nebyly, po redukci má v automobilce pracovat asi 2300 lidí.

 „Abychom přežili, musíme redukovat,“ řekl deníku Právo předseda představenstva a generální ředitel Tatry Ronald Adams. Plány na propuštění potvrdil i odborový předák Pavel Baroň. „Bude to přes 400 lidí. Výpovědi jsou k poslednímu srpnu. Ti, co kývnou na nabídku firmy a odejdou okamžitě, mohou očekávat odstupné ve výši pěti měsíčních platů,“ uvedl Baroň. Dodal, že lidé s dvouměsíční výpovědní lhůtou dostanou ze zákona tříměsíční odstupné.

Také letošní celozávodní dovolená bude podle listu kvůli nedostatku zakázek zřejmě delší než obvyklé dva týdny. O čtyři měsíce dřív, než měla, už na konci června, splní Tatra zakázku 556 středně těžkých automobilů pro českou armádu.

Kopřivnická Tatra loni podle deníku hospodařila s nejvyšší ztrátou v tomto století ve výši 712 milionů korun. Automobilku vlastní přes dvojici firem Tatra Holdings a Black River indická společnost Vectra, americký investor Sam Eyde, belgická investiční společnost KBC Private Equity a firma Meadow Hill Investments.