Rozpočtový výbor doporučil schválit závěrečný účet

Praha - V Poslanecké sněmovně dnes zasedl rozpočtový výbor. Projednával zejména Státní závěrečný účet za rok 2008 a daňový řád, který je součástí daňové reformy. Výbor doporučil sněmovně závěrečný účet schválit. Sněmovna by se Státním závěrečným účtem měla zabývat na své schůzi, která začne příští úterý.

Poslanci také schválili vládní návrh na mimořádný příspěvek 3,2 miliardy korun krajům a Českým drahám na ztrátové regionální spoje. Převod v pondělí schválila vláda. Dráhy hrozily, že bez dotace výrazně omezí provoz a investice do vozového parku.

Výbor diskutoval i o návrhu daňového řádu. Ten by měl usnadnit vybírání daní - například zjednodušit podávání daňového přiznání. Daňový řád má nahradit zákon o správě a vybírání poplatků. Sněmovní rozpočtový výbor naopak doporučil sněmovně neschválit loňské hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Důvodem jsou chyby v hospodaření úřadu, na které minulý týden poukázal sněmovní kontrolní výbor. Prezident NKÚ kvůli nim dokonce čelí návrhu na kárné řízení.

Telefonát Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Šéf NKÚ František Dohnal čelí kritice poslanců například za to, že si nechal od úřadu platit pronájem dvou bytů, ačkoli má nárok pouze na jeden. Dohnal tyto i další výtky odmítá. Místopředseda výboru Ladislav Šustr (KDU-ČSL) navrhl, aby sněmovna vyhlásila výběrové řízení na nezávislou firmu, která zkontroluje hospodaření a činnost celého úřadu za posledních pět let. Výbor nakonec návrh nepřijal.