V USA je nejvíce nezaměstnaných za posledních 26 let

Washington - Ve Spojených státech je nejvíce nezaměstnaných od července 1983. Nezaměstnanost stoupla z dubnových 8,9 procenta na 9,4 procenta. Zaměstnavatelé zrušili 345 tisíc míst, což je ale nejméně od loňského září. Slabší úbytek pracovních příležitostí je dalším znamením, že se pokles americké ekonomiky mírní. Nezaměstnanost ale očekávání převýšila. Ekonomové odhadovali nárůst jen na 9,2 procenta. Ztráty míst se v květnu rozprostřely napříč téměř všemi odvětvími.

Vlna propouštění v nynější recesi vrcholila v lednu, kdy zaměstnavatelé snížili stavy svých lidí celkem o 741 tisíc. Mnoho ekonomů je přesvědčeno, že míra nezaměstnanosti do konce roku dosáhne deseti procent. Někteří odhadují, že ve druhém čtvrtletí příštího roku vzroste až na 10,7 procenta, a teprve pak začne mírně klesat. Maximum od druhé světové války je 10,8 procenta a je z konce roku 1982.

Vladimír Pikora, analytik Next Finance:

„Trhy zachvátila vlna euforie, protože data vnímají jako potvrzení toho, že má ekonomika to nejhorší za sebou.“


Podle Americké centrální banky zůstane nezaměstnanost za předpokladu mírného oživování ještě v roce 2011 zvýšená. Ekonomové předpokládají, že se trh práce vrátí na běžnou úroveň s pětiprocentní nezaměstnaností až v roce 2013.