Ztráty aerolinek prý dosáhnou devíti miliard dolarů

Kuala Lumpur - Celkové ztráty aerolinek letos dosáhnou devět miliard dolarů (173,5 miliardy korun) a jejich příjmy se proti loňskému roku sníží o 80 miliard dolarů, tedy o 15 procent, na 448 miliardy dolarů. Důvodem je globální ekonomická krize, která prudce snížila zájem o osobní i nákladní leteckou přepravu. Vyplývá to z odhadů Mezinárodního sdružení pro leteckou přepravu (IATA). Ještě v březnu IATA odhadovala, že letošní ztráty aerolinek budou zhruba poloviční.

Ačkoliv nejnovější signály naznačují, že ekonomická recese by již mohla dosáhnout svého dna, IATA uvádí, že aerolinky měly v prvním čtvrtletí velké problémy a 50 největších světových leteckých společností vykázalo ztrátu více než tři miliardy dolarů. Počet přepravených cestujících se má letos snížit o osm procent na 2,06 miliardy. Objem nákladní přepravy se propadne o 17 procent, dodala IATA, která zahrnuje 240 leteckých společností. Ty se na celkové mezinárodní letecké přepravě podílejí 94 procenty.

Analytik Jan Procházka pro ČT24:

„Mám takovou obavu, že jak byla tato asociace optimistická v dobách růstu, tak je teď strašně pesimistická v dobách propadu, a myslím si, že to zbytečně přehání.“


Náklady na pohonné hmoty se mají letos snížit o 59 miliard dolarů, tedy o 36 procent, na 106 miliard dolarů a na celkových provozních nákladech se budou podílet 23 procenty. IATA očekává průměrnou cenu ropy 56 dolarů za barel, v posledních týdnech však ropa vystoupala až na 70 dolarů za barel. „Je velice složité se na tento volativní pohyb cen ropy nějak připravit, zajišťovat se,“ dodává analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Nejvíce postižena bude Asie 

Ztráty mají vykázat letecké společnosti ve všech regionech. Nejvíce postižená bude oblast Asie a Tichomoří, a to hlavně kvůli propadu v Japonsku, Číně a Indii. Ztráty místních aerolinek dosáhnou 3,3 miliardy dolarů místo původních 1,7 miliardy dolarů. Ve srovnání s loňským rokem si však povedou lépe. Loni ztráty místních aerolinek činily 3,9 miliardy dolarů.

ČSA po špatném prvním čtvrtletí by podle Procházky měly čekat lepší zítřky. „Tu svoji klientelu si najdou, Čechy totiž krize zatím tolik nevysává,“ upřesňuje Procházka. Očekává také nárůst nejen v business klientele, ale i mezi obyčejnými lidmi mířícími na dovolenou do teplých krajin. „Doufejme, že i v médiích bude těch optimistických zpráv čím dál více a Češi si budou moci dovolenou dovolit,“ optimisticky uzavírá analytik Procházka.

Letadlo ČSA vzlétá z pražského ruzyňského letiště
Zdroj: ČT24