Ministři financí EU projednají reformu finanční regulace

Lucemburk - Nedávným návrhem Evropské komise se dnes budou vůbec poprvé zabývat ministři financí Evropské unie. Návrh přichází se zásadní reformou finanční regulace v EU. Změny by přitom měly zabránit opakování finanční krize, která se postupem času přelila do celé ekonomiky a unijní hospodářství uvrhla do recese.

Banky by se podle Evropské komise měly do budoucna vyvarovat obrovských investic do vysoce rizikových produktů, aby je národní vlády nemusely znovu zachraňovat masivními finančními injekcemi jako v posledním roce.

Vzniknout mají dva celoevropské orgány dohlížející na finanční trhy EU 

Základem návrhu je vznik dvou celoevropských orgánů, které by měly vylepšit regulaci a sledování finančních trhů v unii. Nejdůležitější je ESRC (European Systemic Risk Council) a mají ho tvořit centrální bankéři z jednotlivých členských států a národní regulátoři. Jejich úloha bude především monitorovací. Jejich úkolem bude unii varovat před případnými riziky na finančním trhu.

Druhým orgánem má být takzvaná ESFS (European System of Financial Supervisors). Úkolem této instituce bude zlepšit dohled nad finančními skupinami, které podnikají na území několika členských států EU, ale každá z jejich částí spadá pod jiný národní dohled a regulaci.