V Čechách hrozí i nadále propouštění zaměstnanců

Praha - Míra nezaměstnanosti skončila v květnu na stejné úrovni jako v dubnu, tedy na 7,9 procentech. Je to podruhé za sebou nejníže od roku 2007. Analytici čekali, že česká nezaměstnanost za květen vzroste na osm procent. Díky sezonním pracím nebyl nakonec růst počtu nezaměstnaných tak razantní. Praha je poprvé negativní a zaměstnavatelé v pražském regionu jsou spíše pesimističtí a očekávají omezování počtu pracovních míst. Optimističtější je Morava a ještě více také Čechy.

„V našem indexu trhu práce, který sledujeme už od loňského roku, jsme se dostali postupně od toho prvního čtvrtletí roku 2009 k mírnému optimismu, to znamená, že se zlepšujeme. V prvním čtvrtletí byly vyhlídky ohodnoceny minus čtyřmi procentními body, druhé čtvrtletí minus dvěma body a teď, ve třetím čtvrtletí, se dostáváme na pozitivní hranici plus jednoho bodu,“ podotkla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka společnosti Manpower České a Slovenské republiky. Společnost se domnívá, že mediální diskuze o nezaměstnanosti a masivních vlnách propouštění zaměstnanců jsou spíše přehnané.

Největší vlna propouštění proběhla u sklářů. Jednalo se o stovky propuštěných pracovníků. Potíže propouštění zaměstnanců očekává zpracovatelský průmysl. Do tohoto odvětví se zahrnuje celá široká škála výrobního průmyslu, takže je to poměrně velká část zaměstnavatelů v České republice. „Pro třetí čtvrtletí tam dostáváme negativní hodnotu, která je minus sedm procent. Ukazuje to na to, že přímí výrobci jsou připraveni na to, že se bude ještě propouštět. Velkoobchod a maloobchod naopak vykazují hodnoty plus osm procent,“ dodala Rezlerová.

Nabírat se bude, ale později (zdroj: ČT24)

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš:

„Velkoobchod nebo ještě lépe maloobchod mají tu výhodu, že jsou více exponované vůči domácí poptávce a ta je daleko stabilnější než poptávka zahraniční. Domácí poptávka, i podle čísla, co zveřejnil statistický úřad během dneška, rostla v prvním kvartále o tři procenta, což je slušný výsledek.“


Vedle velkobchodu a maloobchodu chtějí ve třetím čtvrtletí zaměstnance spíše nabírat než propouštět rovněž firmy v zemědělství či pohostinství. Průzkum společnosti Manpower také tvrdí, že zlepšení situace na trhu práce očekává polovina z deseti průmyslových odvětví.