Stát bude možná majitelům domů platit náhradu za regulaci

Brno - Obvodní soud pro Prahu 1 bude znovu rozhodovat o žalobě, kterou na stát podala firma Interdomus a v níž požaduje 64 milionů korun jako náhradu škody, která jí údajně vznikla kvůli regulaci nájemného. Rozhodl o tom dnes Ústavní soud (ÚS) s tím, že pražský soud musí zohlednit nové průlomové stanovisko ÚS, jež přiznává některým majitelům domů právo na náhradu od státu.

Společnost Interdomus podala před lety žalobu na stát, požadovala 64 milionů korun a úroky z prodlení. Neuspěla u obvodního soudu ani u Městského soudu v Praze. Předsedou představenstva firmy Interdomus je známý bojovník proti regulaci nájemného Girolamo Giormani. Jeho společnost původně vlastnila pět domů a obchodní dům, čtyři budovy musela kvůli prodělku prodat.

Ústavní soud zkoumal stížnost firmy několik let, v prosinci ji poprvé veřejně projednal. Před časem schválilo plénum ÚS nové sjednocující stanovisko, podle něhož musejí soudy o specifické náhradě za omezení vlastnického práva rozhodovat podle okolností jednotlivých případů a nesmějí žaloby proti státu automaticky zamítat. ÚS nijak nepředjímal výši náhrad.

Jen pro staré případy

Stanovisko nedopadá na všechny majitele domů, týká se jen případů, v nichž už majitelé podali žalobu proti státu. Ve stanovisku je také poměrně složitě vymezeno období pro výpočet náhrad. Vztahuje se například jen k období před vydáním klíčového nálezu ÚS ohledně regulovaného nájemného v roce 2005. Tímto nálezem získali majitelé domů možnost zažalovat nájemníka u soudu o jednostranné zvýšení nájemného. O přiznání náhrad a jejich výši musejí individuálně rozhodovat obecné soudy. Výše náhrady nemusí být identická s rozdílem mezi obvyklým a regulovaným nájemným.

Dnešní verdikt - jen malé vítězství majitelů

Dnešní vyhlášení nálezu ÚS sledovala zcela zaplněná jednací místnost. Zasedli v ní především členové Hnutí na obranu majitelů realit. Další zájemci museli zůstat venku.

I když dal soud majitelům domů za pravdu, přesto to pro ně znamená jen malé vítězství. „Dali nám v podstatě za pravdu, ale to, co nám přísluší, nemáme šanci získat,“ upozornila majitelka domu v Brně Hana Langová. Ona i další vlastníci domů a také právnička Občanského sdružení majitelů domů Klára Samková-Veselá se obávají, zda budou obecné soudy novou úpravu respektovat. Majitelé domů si před časem na regulaci nájemného stěžovali také u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Na jeho verdikt čekají, uvažují také o arbitráži.

Klára Samková-Veselá v České televizi:

„Obecné soudy rozhodují nejasně, mlhavě, ač jim Ústavní soud dává konkrétní návod, jak soudit, všechny soudy stejně většinou nálezy Ústavního soudu ignorují.“

  • Girolamo Giormani autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/921/92051.jpg
  • Účastníci jednání Ústavního soudu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/921/92053.jpg