Fiat a Chrysler jedno jest

Detroit - Problémová americká automobilka Chrysler a její dosavadní italský konkurent Fiat dokončily vytvoření strategické aliance. Kvalitní aktiva Chrysleru se tak přesunou do nové firmy, v jejímž čele bude stát generální ředitel Fiatu Sergio Marchionne. Ke spojení Chrysleru s Fiatem došlo i přes tvrdý odpor věřitelů americké automobilky, která je nyní pod bankrotovou ochranou.

„Je to velmi významný den nejen pro Chrysler a jeho zaměstnance, kteří prošli během uplynulého roku dlouhým obdobím nejistoty, ale i pro celosvětový automobilový průmysl,“ prohlásil Marchionne. „Toto řešení je nejlepší, jak zajistit životaschopnost Chrysleru a jak alespoň částečně získat zpět peníze, které do firmy vložili daňoví poplatníci,“ potvrdil mluvčí Bílého domu Robert Gibbs.

Nově vzniklá společnost má zahájit svou činnost okamžitě. Fiat do ní nevloží žádný finanční vklad, za 20procentní podíl zaplatí technologiemi a postupy, které mají pomoci k zeštíhlení Chrysleru. Podíl Italů by měl následně růst až na 35 procent v závislosti na tom, jak se nové firmě podaří plnit některé úkoly. 55procentní podíl ve firmě připadne zaměstnaneckému svazu, vláda Spojených států dostane osmiprocentní podíl, Kanada získá 2 procenta.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Současná krize nebyla v historii Chrysleru jediná

Krize, kterou se snad dnešním dnem podařilo Chrysleru zdárně překonat, nebyla zdaleka první, kterou automobilka ve své téměř stoleté historii zažila. První problémy pocítila ve 30. letech minulého století. Vyráběla sice tehdy technicky velmi vyspělá auta, zákazníci o ně však příliš nestáli. Na samém pokraji bankrotu se Chrysler ocitl také koncem 70. let. Tehdy ale firmu zachránila státní záruka za 1,5 miliardy dolarů.

V roce 1998 měla přijít pro automobilku hvězdná chvíle - spojení s německým Daimlerem. Mluvilo se o nebeské svatbě. Fúze ale skončila fiaskem a před dvěma lety Chrysler převzal investiční fond Cerberus. Tehdy začal jeho definitivní pád, který skončil 30. dubna letošního roku bankrotem.

Historický automobil z dílny Chrysleru
Zdroj: ČT24