Nesplácené dluhy rostou českým domácnostem i firmám závratným tempem

Praha - V letošním roce se mohou zvýšit dluhy, jež domácnosti nesplácejí, až o sedmdesát procent. Na vině je zvyšující se nezaměstnanost a především pak hospodářská recese. S podobnými problémy pak bojují i podniky, které mají málo zakázek, a chybí jim proto peníze na umořování dluhů. "Je to jednoznačně způsobené krizí, propouštěním, tím, že lidé jako fyzické osoby v podstatě zadržují cash flow, připravují se v uvozovkách na horší časy," uvedl Ivan Kabát z Asociace inkasních agentur.

Je patrné, že lidé dluhy nesplácí hlavně kvůli rostoucí nezaměstnanosti, která by měla ještě letos dosáhnout deseti procent. Celková výše nesplacených dluhů je v Česku odhadovaná na 500 miliard korun. Jen u domácností tyto dluhy můžou letos vzrůst o sedmdesát procent.

Problémy se objevují u více než 5ti procent z celkových úvěrů

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

„Největší problémová skupina jsou v současnosti nízkopříjmové skupiny. Na druhou stranu nedá se koukat jen na ty miliardy. Je důležité říci si, jaké procento z těch celkových úvěrů je v problémech. A v současnosti je to kolem pěti šesti procent,“ objasnil ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl.

Vedle domácností se v současnosti dostávají do problémů i firmy. Od začátku letošního roku se dramaticky zvyšuje počet firem, které se snaží tyto pohledávky vymáhat. Ne vždy ale úspěšně. „Alarmující je nárůst insolvencí a krachujících podniků. To určitě trápí všechny věřitele. Ta rizikovost, že se firma, dlužník, octne v insolvenci, je daleko vyšší než v minulých letech,“ prohlásil Cyril Mores, generální sekretář Asociace inkasních agentur.

Také odborníci přitakávají, že získat peníze zpět je čím dál obtížnější. Nejhorší situace je kvůli nedostatku zakázek ve strojírenství, dopravě a velkoobchodě.