Regulace nájemného prý způsobila škody za půl bilionu

Praha - Škodu ve výši kolem půl bilionu korun prý způsobil stát regulací nájemného. Tolik činí ztráta na obecním majetku způsobená privatizací nájemních bytů. Každým rokem navíc tato částka narůstá o další desítky miliard. Řekl to dnes místopředseda Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí Robert Axamit.

Ústavní soud ve středu přikázal Obvodnímu soudu pro Prahu 1, aby znovu rozhodl o žalobě, kterou na stát podala firma Interdomus a v níž požaduje 64 milionů korun jako náhradu škody, která jí údajně vznikla kvůli regulaci nájemného. Pražský soud musí zohlednit nové průlomové stanovisko ÚS, jež přiznává některým majitelům domů právo na náhradu od státu.

„Ústavní soud svými včerejšími nálezy opětovně potvrdil trvající neochotu obecných soudů vyhovět zákonným nárokům majitelů domů dožadujících se náhrady za protiústavní regulaci nájemného,“ řekl dnes předseda OSMD Tomislav Šimeček.

Místopředseda sdružení Milan Krček nicméně upozorňuje na to, že majitelé domů ještě zdaleka nemají jistotu, že se náhrad domohou. „K dnešnímu dni máme zhruba 35 nálezů Ústavního soudu a zatím neexistuje jediný případ v této republice za poslední léta, kdy by obecné soudy respektovaly nález ústavního soudu a případem se meritorně zabývaly. Takže o to máme velké obavy,“ zdůrazňuje.

Českou regulaci už řeší soud ve Štrasburku

Vlastníci nemovitostí se už domáhají náhrady za regulaci nájmů i prostřednictvím Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Odškodnění se domáhá přes 5 000 tuzemských majitelů domů.

Deregulace nájemného se podle nedávno přijatého zákona prodlouží až do roku 2012. Týkat se má obcí, v nichž se letos nájmy zvýší o více než 40 korun na metr čtvereční. S výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy to jsou všechna krajská města a všechna středočeská města nad 10 tisíc obyvatel.