Hospodářství eurozóny se do plusu dostane až v polovině roku 2010

Frankfurt - Ekonomika eurozóny bude ve zbytku letošního roku pravděpodobně klesat. Tempa poklesu by však měla být menší, než tomu bylo v prvním čtvrtletí, kdy se hrubý domácí produkt eurozóny propadl o 4,8 procenta. V polovině příštího roku by se pak hospodářství eurozóny mělo vrátit k růstu. Předpověděla to dnes Evropská centrální banka ve své měsíční zprávě.

Člen Rady guvernérů Evropské centrální banky Christian Noyer dnes uvedl, že do poloviny příštího roku by mohla díky vládním stimulům začít růst rovněž světová ekonomika. Varoval však, že stoupající nezaměstnanost by mohla mít negativní dopad na spotřebu a zasáhnout růstové vyhlídky.

„Některé indikátory ukazují na zpomalení poklesu ve druhém čtvrtletí, což v nás vyvolává opatrný optimismus,“ řekl Noyer v projevu k podnikatelům v Hongkongu. „(Světová) ekonomika by se měla začít vracet do pozitivního teritoria někdy mezi koncem letošního a polovinou příštího roku,“ dodal.

Hrubý domácí produkt eurozóny se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 4,8 procenta. ECB začátkem měsíce předpověděla, že ekonomika eurozóny se v celém letošním roce propadne až o 5,1 procenta. V příštím roce by pak podle odhadu mohla klesnout až o procento.