Lesnický fond sporné dluhopisy Oleofinu nakonec raději nekoupí

Praha - Ministerstvo zemědělství dalo za pravdu kritikům a rozhodlo se zrušit nákup dluhopisů problémové společnosti Oleofin, které od ní měl za 300 milionů korun převzít Podpůrný a garanční lesnický fond (PGRLF). Ministerstvo přehodnotilo své stanovisko na základě auditu, který prokázal to, na co poukazovali kritici celé transakce, tedy že by se státu již nikdy nemuselo podařit peníze vynaložené na nákup dluhopisů získat zpět. Informaci přineslo Rádio Česko.

Kontrola dospěla k závěru, že transakce, kterou ministerstvo zemědělství schválilo v polovině května je velmi riziková. Oleofin čelí velkým potížím, a pohledávka státu by se tak zřejmě stala nedobytnou. Ministerstvo se proto nakonec rozhodlo od transakce upustit. Fondu toto rozhodnutí ministr oznámí v pátek.

Firma Oleofin je součástí skupiny kolem ústecké Setuzy, kterou dříve ovládal uprchlý podnikatel Tomáš Pitr. Tato firma zajišťuje nástupnické společnosti Setuzy veškerý obchodní servis. Celé potravinářsko-drogistické uskupení v současné době kontroluje podnikatel Petr Sisák. Tomu patří i ústecký Spolek pro chemickou a hutní výrobu. Podle informací Rádia Česko je Sisák dobrým známým bývalého ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS), který nákup dluhopisů firmy za svého působení ve funkci ministra horlivě prosazoval.