Asie už nemá spoléhat na vývoz do USA

Tokio - Asijské státy nemohou v zájmu svého dlouhodobého ekonomického růstu spoléhat na vývoz do Spojených států amerických. Prezident Asijské rozvojové banky (ADB) Haruhiko Kuroda tvrdí, že američtí spotřebitelé totiž budou nakupovat méně ve snaze zvýšit své úspory a splácet dluhy. Dlouhodobě nízký sklon k úsporám amerických spotřebitelů a naopak jejich vysoký sklon ke spotřebě je zdrojem nerovnováhy, která se projevuje například vysokým obchodním deficitem USA.

Ekonomický růst rozvojových asijských zemí letos podle Kurody klesne o 3,4 procenta ve srovnání s loňským růstem 6,3 procenta. Podle šéfa ADB bude mít na poklesu hlavní podíl oslabení vývozu. ADB očekává, že růst asijských ekonomik se v roce 2010 znovu zvýší o šest procent, jestliže se Japonsko, USA a Evropa začnou v druhé polovině letošního roku zotavovat z recese, jak předpokládají mnozí experti.

Vyhlídky po roce 2010 jsou však pro Asii už méně optimistické, neboť podíl vývozu na hrubém domácím produktu asijských zemí je poměrně vysoký. „Jsem optimistou krátkodobě, ale pesimistou dlouhodobě,“ prohlásil Kuroda. „Míra úspor by v USA mohla dosáhnout až deseti procent, a to potlačí spotřebu,“ upozornil.

Asijské země se nicméně podle šéfa ADB zotaví z ekonomické krize rychleji než rozvinuté státy, neboť asijský finanční systém je méně ohrožen rizikovými hypotékami, které potopily největší investiční banky světa. Dodal, že asijské státy budou muset pro oživení zvýšit domácí poptávku a zlepšit sociální služby.