Evropské komisi se nelíbí pomoc americkým automobilkám

Brusel - Finanční pomoc pro automobilky ve Spojených státech by stejně jako některá protikrizová opatření v dalších zemích mohla narušit světový obchod. Uvádí to podle agentury Reuters důvěrná zpráva Evropské komise. Dokument rovněž varuje, že mezinárodní obchod je stále na ústupu a letos ho čeká nejprudší propad od roku 1929.

„Většina opatření ve stimulačních balíčcích (…) příznivě ovlivňuje místní podniky stejně jako zahraniční společnosti a dovoz. Další část je však zaměřena na pomoc národním průmyslovým sektorům a mohla by narušovat obchod,“ upozorňuje zpráva. „Specifické přímé dotace pro odvětví a podniky, jakou jsou úvěry pro GM a Chrysler ve Spojených státech, (…) mají největší potenciál k narušení obchodu,“ dodává.

Zpráva rovněž upozorňuje, že navzdory známkám zpomalení hospodářského poklesu zůstává vývoj vývozu a dovozu ve všech velkých zemích značně negativní. „Skutečnost, že nezaměstnanost ve většině velkých ekonomik pokračuje v růstu, navíc značí, že globální oživení ještě není zcela na cestě,“ píše se v dokumentu.

Prezident Světové banky Robert Zoellick v březnu předpověděl, že světový obchod letos klesne o šest procent, tedy nejprudším tempem za posledních 80 let. Podle Světové obchodní organizace by mohl propad obchodu dosáhnout dokonce devíti procent.