Katar je blízko k převzetí podílu v automobilce Porsche

Stuttgart - Katar je již blízko k převzetí minimálně čtvrtinového podílu v německém výrobci sportovních automobilů Porsche. Vyplývá to z informací německého listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Porsche kontroluje téměř 51 procent největší evropské automobilky Volkswagen, jejíž součástí je rovněž česká Škoda Auto. Podle agentur Reuters a DPA by rozhodnutí o prodeji podílu mohlo padnout ještě tento měsíc.

Společnost Porsche o víkendu opět potvrdila, že s Katarem jedná, odmítla však poskytnout podrobnosti. Podle německého časopisu Spiegel podporuje dohodu s Katarem většina členů rodin Porschů a Piëchů, které automobilku Porsche kontrolují. Rodiny vlastní všechny kmenové akcie podniku a doposud nedovolily, aby část těchto akcií získal někdo zvnějšku.

Německý list Focus nedávno uvedl, že Katar zvažuje kromě získání podílu v Porsche rovněž koupi podílu ve Volkswagenu. Současná tržní hodnota automobilky Porsche činí 8,2 miliardy eur (téměř 220 miliard Kč). Hodnota čtvrtinového podílu tak přesahuje dvě miliardy eur.

Automobilka Porsche se v rámci snahy o převzetí Volkswagenu silně zadlužila. Své záměry proto změnila, takže nyní usiluje pouze o sloučení obou podniků. Převzetí podílu v Porsche či Volkswagenu Katarem by bylo další arabskou investicí do německého automobilového průmyslu. Německý automobilový koncern Daimler v březnu oznámil, že prodá přes devět procent svých akcií společnosti Aabar Investments PJSC ze Spojených arabských emirátů za téměř dvě miliardy eur. Arabská firma se tak stane největším akcionářem Daimleru.