Německý maloobchodník Arcandor možná opět požádá o státní pomoc

Frankfurt - Zkrachovalá německá maloobchodní společnost Arcandor by mohla opět požádat o státní pomoc. Společnost o státní podporu usilovala už před vyhlášením bankrotu, vláda však její žádosti nevyhověla. Ministerstvo hospodářství v sobotu potvrdilo, že Arcandor může požádat o takzvaný Massekredit, což je zvláštní typ úvěru, jenž může být poskytnut po zahájení insolvenčního řízení. "Massekredit je běžným instrumentem pro zkrachovalé společnosti. Zkoumáme, zda by to pro nás mělo smysl," řekl mluvčí firmy.

Arcandor vlastní rozsáhlou síť obchodních domů Karstadt, v nichž pracuje až 56 000 lidí a které tvoří neodmyslitelnou součást center německých měst. Kontroluje rovněž zásilkový prodej Quelle a cestovní kancelář Thomas Cook a má podíly v další zásilkové firmě Neckermann a cestovní kanceláři Bucher. Quelle a Neckermann působí i v České republice, jejich tuzemští zástupci tvrdí, že krach Arcandoru na jejich podnikání nemá vliv.

Společnost Arcandor se již řadu let potýká s příliš velkým rozsahem aktivit a klesající spotřebitelskou poptávkou. Řada politiků tvrdí, že problémy podniku jsou spíše důsledkem chyb vedení než současné hospodářské krize.