BRIC chce do světového finančního pořádku mluvit výrazněji

Jekatěrinburg - Brazílie, Rusko, Indie a Čína na dnešním summitu takzvané skupiny BRIC v Jekatěrinburgu na Urale požadovaly spravedlivější světový finanční pořádek i silnější hlas v mezinárodních finančních institucích. Na jiném summitu konaném v Jekatěrinburgu, na Shanghai Cooperation Organisation (SCO), dnes ruský prezident Dmitrij Medveděv prohlásil, že svět v současnosti potřebuje mít vedle dolaru nové rezervní měny. Medveděv už podobný návrh jednou učinil. Kreml se tak snaží ukázat větší vliv na mezinárodní scéně, na druhou stranu ale Rusko dává najevo obavy z vysokého rozpočtového deficitu v USA. Na to poukazují i některé jiné země.

„Rozvíjející se ekonomiky musí mít silnější hlas a zastoupení v mezinárodních finančních institucích,“ zdůraznilo společné prohlášení ze summitu. Představitelé čtyř států se také vyslovili pro otevřenější výběr vedení mezinárodních institucí a pro zavedení diverzifikovanějšího, předvídatelného a stabilního měnového systému.

Lula, Medveděv, Ťin-tchao, Singh - stará parta

Reportáž Josefa Pazderky a Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

„Byla to historická událost,“ prohlásil ruský hostitel Dmitrij Medveděv, podle nějž se účastníci summitu rozhodli koordinovat své kroky při překonávání krize a při vytváření „spravedlivějšího světového pořádku“. Jednání v Jekatěrinburgu se kromě ruského hostitele zúčastnil předseda ČLR Chu Ťin-tchao, brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva a indický premiér Manmóhan Singh.

Země BRIC se od počátku krize dožadují změn v mezinárodním finančním systému, zejména pak omezení nadvlády dolaru. Podle ruských představitelů bylo dnešní jednání prvním krokem na cestě k užší spolupráci donedávna bouřlivě se rozvíjejících ekonomik skupiny. Další summit BRIC se má konat příští rok v Brazílii.

Medveděv volá po konkurentu dolaru 

Summitu BRIC předcházela vrcholná schůzka Šanghajské skupiny pro spolupráci, sdružující Rusko, Čínu a čtyři středoasijské republiky. Přijeli však i další hosté, včetně prezidentů Afghánistánu, Íránu a Pákistánu. Tato schůzka se mimo jiné vyslovila pro zavedení nové mezinárodní rezervní měny a Čína během tohoto summitu nabídla členským zemím úvěr ve výši 10 miliard dolarů na překonání následků krize.

Dmitrij Medveděv:

„Musíme konsolidovat mezinárodní měnový systém. Nejen prostřednictvím konsolidace dolaru, ale zavedením nových rezervních měn.“


Termín BRIC poprvé použil v roce 2001 ekonom Jim O'Neill z americké investiční banky Goldman Sachs. Snažil se tak vystihnout stále větší vliv hlavních rozvíjejících se ekonomik světa. Země BRIC, tedy Brazílie, Rusko, Indie a Čína tvoří celkově 22 procent světového hrubého domácího produktu, čtvrtinu obyvatelstva a téměř polovinu rozlohy planety. Členové plánují vytvořit jakýsi protipól ke skupině G7 a vydobýt si větší uznání Západu. Čína si navíc od členství slibuje posílení obchodu, Rusko větší roli na mezinárodní scéně a Indie s Brazílií zas stálé členství v Radě bezpečnosti OSN.