Malé obce a města chtějí více peněz z daní

Praha - Starostové z celé země znovu volají po spravedlivějším rozdělování daní. Hlavně ti z malých obcí si stěžují, že dostávají mnohonásobně míň než velká města. O využití státních dotací by se prý mělo rozhodovat podle toho, kam peníze směřují. "My nejsme nesvéprávní a jestli nás považují za nesvéprávné, tak ať nás zruší a můžou si to rozhodovat z krajů nebo z těch ministerstev," myslí si třeba starostka Kostelce nad Černými lesy Olga Dekojová. V memorandu, které starostové schválili, požadují taky změnu v rozdělování erárních dotací.

Ne všechny obce ale s memorandem souhlasí, ty malé se totiž obávají, aby jejich úředníci nedělali chyby, za které by mohli být stíháni. „Samozřejmě oni by s penězi nakládali podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale neznamená to, že budou nakládat v souladu s veškerou legislativou tak, aby se nedostali do potíží, třeba až trestněprávních,“ domnívá se místostarostka Obrnic Drahomíra Miklošová. A s memorandem nesouhlasí ani premiér Fischer, rozdělování veřejných prostředků je prý výsostná odpovědnost státu vůči občanům.

Starostové chtějí změnit i přerozdělování peněz v rámci rozpočtového určení daní. Současný systém, podle kterého dostávají malé obce mnohonásobně míň peněz než města nad 100 tisíc obyvatel, je podle nich diskriminační. Úřednický kabinet Jana Fischera ale zákon měnit nebude, přenechá to až politikům. Podle starostů by nový zákon jako jednu z priorit měla mít vláda, která vzejde z předčasných parlamentních voleb.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)


Menší obce dostávají v přepočtu na obyvatele méně peněz

Kvůli přerozdělování daní protestuje asi tisícovka obcí a měst - návštěvníky při příjezdu vítá cedule Daňově diskriminovaná obec. Obcím se nelíbí, že při přerozdělování peněz dostávají ze státního rozpočtu na jednoho občana daleko méně peněz než velká města. Města jako Praha, Brno, Ostrava či Plzeň inkasují na člověka asi 33 tisíc korun ročně, v malých obcích je to pouze 7 tisíc korun.

V menších městech, kterých je v Česku 6 600, přitom žije 80 procent české populace. „Chceme tím dát najevo, že s takovým rozdělováním nesouhlasíme,“ řekla místostarostka Moravských Budějovic Jana Keisewetterová, jejíž město se k protestu také připojilo. „Kdyby se třeba u nás zvýšil rozpočet pouze o tři tisíce, tak by to dělalo 24 milionů pro naše město. To je nezanedbatelná částka,“ dodala Keisewetterová.

Protest proti zvýhodňování velkých měst
Zdroj: ČT24