Heineken zvažuje prodej pivovaru ve Znojmě

Znojmo - Skupina Heineken zvažuje, že prodá areál pivovaru ve Znojmě poté, co v něm přestane vařit pivo Hostan. O dalším osudu areálu napoví architektonická studie, kterou nechaly zadat Heineken a město Znojmo. Studie by měla mimo jiné určit, kolik by stála revitalizace areálu v chráněné městské památkové rezervaci, a také posoudit, k čemu by se dal v budoucnu využít.

Znojmo areál nevlastní, ale podle mluvčí města Denisy Šipošové městu není lhostejné, co bude s pivovarem dál. Studie mimo jiné také určí, které části areálu jsou památkově cenné a je nutné je zachovat. „Hotova by mohla být během několika měsíců, nejspíše do podzimu,“ poznamenala.

Současný pivovar postavilo město počátkem 18. století v sousedství hradu. Pod skupinu Heineken patří od roku 2003. Výrobu lahvového piva Hostan přesunul Heineken do Starobrna již před čtyřmi lety. Nyní se tam přestěhuje i výroba piva sudového. Kvůli uzavření pivovaru hrozí ztráta zaměstnání 18 lidem ve Znojmě. Všem propuštěným firma vyplatí plné odškodné.