Do konce června rozjede Chrysler výrobu v polovině svých továren

Detroit - Do závodů zkrachovalé americké automobilky Chrysler se pomalu začíná vracet život. Továrnu v Detroitu otevřela automobilka již v pondělí a do konce června chce obnovit provoz v dalších šesti ze svých čtrnácti závodů. Zbytek továren obnoví výrobu nejdříve koncem července. Znovu nastartované provozy již budou fungovat zcela v souladu se systémem italské automobilky Fiat, která Chrysler koupila.

Výrobní linky v šestici závodů Chrysleru by se měly znovu rozjet 29. června. Jednat se bude o továrny v Michiganu, Ohiu, Missouri, Ontariu a Mexiku. Po obnovení výroby sportovních vozů Dodge Viper, ke kterému došlo v detroitské továrně v pondělí, začne Chrysler znovu produkovat také motory, převodovky a další komponenty.

Rebecca Lindland, prognostička IHS Global Insight:

„Chrysler musí začít generovat příjmy a cesta, kterou toho dosáhne, je výroba a prodej automobilů.“


Automobilka Chrysler ukončila výrobu ve všech svých závodech 4. května. Předcházelo tomu vyhlášení bankrotu, který nastartoval restrukturalizaci firmy. Díky obnovení provozu v sedmi závodech se bude moci do práce vrátit zhruba 15 tisíc lidí. Ještě koncem roku 2008 ale Chrysler zaměstnával kolem 58 tisíc lidí.