Ministerstvo vypíše tendr na monitorovací systém

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vypíše do 15. prosince nové výběrové řízení na monitorovací systém, který zabezpečuje čerpání peněz z evropských fondů. Uvedl to ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Proti současnému systému, který funguje od roku 2001, má totiž Evropská komise výhrady.

„Starý systém byl vybrán netransparentně, a to nám komise vytýká,“ vysvětlil náměstek ministra pro místní rozvoj Martin Plachý. Ministerstvo připravilo audit, který se dle jeho slov týkal pouze funkčnosti systému. Nikdo se ale nezabýval tím, kdo mohl za netransparentní výběr. „Najít za těch 8 let viníka by bylo těžké, nezabývali jsme se tím,“ podotkl Plachý.

Stávající systém, jenž zajišťuje firma S&T Services ČR, má fungovat až do roku 2013. Smlouva se společností však vyprší 31. srpna. Ministerstvo se nyní zavázalo, že zajistí údržbu systému i po tomto datu. „Ale není naší povinností mít nového dodavatele do určitého data,“ upozornil Plachý.

Do České republiky zatím v rozpočtovém období 2007-2013 nedorazily žádné zálohové platby na čerpání evropských dotací. Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška však odmítl, že by to souviselo s problémy kolem monitorovacího systému. „Že Evropská komise dosud neposlala žádné peníze, souviselo spíše s tím, že je Česká republika, respektive řídící orgány nedaly ke schválení,“ řekl Vondruška s tím, že právní vady nemají vliv na funkčnost monitorovacího systému.

„Ten systém je plně funkční, odpovídá požadavkům, které na čerpání evropských fondů jsou,“ potvrdil i ministr financí Eduard Janota. Zatím bylo z Evropské unie celkově proplaceno téměř 10,2 miliardy korun. Podáno bylo více než 22 tisíc žádostí o podporu ve výši dosahující 490 miliard korun.