Právní náklady arbitráží překonaly 1,5 miliardy korun

Praha - Ministerstvo financí zaplatilo do konce letošního května za právní služby související s arbitrážemi více než 1,5 miliardy korun. V samotném roce 2008 to bylo téměř 230 milionů korun proti 150 milionům v roce 2007. Vyšší výdaje v loňském roce souvisely podle ministerstva financí, které informace zveřejnilo, zejména se sporem mezi Českem a společností Invesmart kvůli údajnému porušení dohody o ochraně investic. Spor se týká likvidace a vyhlášení konkurzu na Union banku a právní poradenství k němu za rok 2008 vyšlo na 84 milionů korun.

Stát dosud musel v arbitrážích, které prohrál nebo uzavřel dohodou o smíru, zaplatit zhruba 15 miliard korun. Nyní se účastní 15 sporů, v nichž se rozhoduje o zhruba 24 miliardách korun. Zatím nejvíce stát zaplatil společnosti CME za znehodnocení investice do televize Nova, tehdy to bylo 10,6 miliardy korun. Náklady na arbitráž pak údajně dosáhly výše 432 milionů korun.

Nejvíce stály právní služby na arbitráž ohledně IPB 

Loni se český stát dohodl s japonskou společností Nomura na ukončení arbitráží souvisejících s krachem IPB, ve kterých Japonci požadovali až 40 miliard korun. ČR loni Nomuře zaplatila 3,8 miliardy korun, na právní poradenství kolem arbitráže pak vynaložilo celkově 800 milionů korun. Stejným výsledkem, tedy dohodou, loni skončily rovněž arbitráže a vzájemné spory se společností Mittal. Ocelářský gigant tak stáhl žaloby, ve kterých požadoval 26 miliard korun.

Výhrou letos pro Českou republiku skončila arbitráž s izraelskou společností Phoenix Action o zhruba jednu miliardu korun. Loni v říjnu Česko naopak prohrálo arbitráž, na základě které bude muset zaplatit chorvatskému podnikateli Prenu Nrekovi 1,5 milionu dolarů (zhruba 30 milionů korun). Ministerstvo financí se nicméně nadále snaží rozhodnutí zvrátit a nález napadlo u pařížského soudu.

IPB
Zdroj: ČT24