Prodej skláren ve Světlé napadne neúspěšný zájemce

Světlá nad Sázavou - Prodej skláren ve Světlé nad Sázavou firmě Vivaria chtějí zpochybnit právníci kupce Jiřího Hudery, který ve výběrovém řízení neuspěl. I předseda sklářských odborářů Vladimír Kubinec se domnívá, že byla porušena pravidla daná soudem. Městský soud v Praze se zatím odmítá k výběrovému řízení vyjadřovat. Počká, až insolvenční správkyně podá zprávu o zpeněžení, a až poté se bude případem zabývat. Poslanecká sněmovna se nicméně okolnostmi prodeje zkrachovalých skláren bude zaobírat již tento pátek. Ve sněmovně to navrhl nový předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, kterého podpořil i klub komunistických poslanců.

Rozhodnutí věřitelského výboru o prodeji skláren se nelíbí světelskému podnikateli Jiřímu Huderovi. Ten je jedním z jednatelů Crystal Bohemian Company. Tvrdí, že podle písemného sdělení insolvenční správkyně Heleny Horové končila lhůta pro zvyšování cenových nabídek v pondělí s tím, že je tento termín konečný a po jeho uplynutí už žádná další jednání o navyšování nabídek nebudou.

V úterý byl ale Hudera znovu vyzván k navýšení nabídky, a to telefonicky, jak uvádí, aniž by byl na zahájení další licitace předem upozorněn. Cenu prý nejprve navýšil na 155 milionů korun, ale k dalšímu zvyšování už přistoupit nechtěl, protože se neměl možnost dohodnout s druhým jednatelem firmy.

Situaci ve sklárnách budou na popud Svobody řešit poslanci

„Podle našich informací došlo ke krokům, které vzbuzují velkou pochybnost o průhlednosti celého procesu,“ prohlásil předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda před poslanci. Chce proto od ministra průmyslu Vladimíra Tošovského, aby poslance informoval o tom, zda se prodej odehrál transparentně.

Světelské sklárny byly součástí zadlužené skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Většině sklářů skončil pracovní poměr do začátku letošního února. Na majetek skláren bylo do 29. května podáno 13 nabídek. Věřitelský výbor pak pokračoval ve vyjednávání o kupní ceně se třemi nejvážnějšími zájemci, z nichž všichni deklarovali zájem o obnovení výroby skla.

Produkty Bohemia Crystalex Trading
Zdroj: ČT24