Protesty zemědělců: 29. června zablokují dálnice

Praha - Zemědělci budou 29. června blokovat tuzemské dálnice. Oznámil to dnes prezident Agrární komory České republiky Jan Veleba. Farmáři tak budou protestovat proti nízkým výkupním cenám mléka. Blokády se uskuteční na více místech, konkrétní lokality nicméně Veleba odmítl uvést. Již dříve šéf Agrární komory řekl, že se blokády může zúčastnit několik set farmářů. Ti požadují od Evropské unie i státu pomoc, zejména zavedení minimální výkupní ceny mléka. Ministerstvo zemědělství v minulosti opakovaně uvedlo, že při řešení mléčné krize dává přednost dialogu před konfrontací.

Kvůli nízkým výkupním cenám suroviny, které v celé Evropě panují již od loňského podzimu a podle chovatelů nepokrývají ani výrobní náklady, se již na jaře uskutečnilo několik demonstrací v Česku i dalších evropských zemích. Poslední z protestů se uskutečnil ve čtvrtek a dnes během summitu Evropské unie v Bruselu, kde demonstrovalo několik tisíc evropských zemědělců, převážně z Německa.

Jan Veleba pro ČT24:

„Cílem té akce je upozornit politiky a veřejnost na to, že bychom chtěli, aby tady v České republice bylo zachováno české mléko, české mléčné výrobky.“

Vyjádření Jana Veleby (zdroj: ČT24)


Jedním z požadavků farmářů je rovněž aktivnější propagace spotřeby mléka ze strany státu. Možnou pomocí může být plán ministerstva zemědělství, které v současné době připravuje znovuzavedení národních dotací na školní mléko. Ty vláda Mirka Topolánka loni na podzim zrušila. Podle odborníků však tento krok trh s mlékem příliš neovlivní a ceny rozhodně nezvedne.

Protestům neujdou ani obchodní řetězce 

Tuzemští zemědělci v tomto týdnu také pohrozili, že by v blízké budoucnosti mohli zablokovat centrální sklady v Česku působících obchodních řetězců. Ty podle nich zneužívají své výsadní postavení na trhu. Od plánovaných demonstrací se v minulých dnech distancovali představitelé Asociace soukromých zemědělců ČR (ASZ ČR).

V pondělí se v Lucemburku čekají protesty zemědělců z celé EU včetně Česka při zasedání rada ministrů zemědělství EU, které se zúčastní komisařka pro zemědělství Marianne Fischer Boelová. Na programu má být právě řešení krize na trhu s mlékem.