Léky na předpis budou v USA levnější

Washington - Výrobci léčiv ve Spojených státech sníží ceny léků na předpis pro starší lidi přibližně o 80 miliard dolarů (asi 1,5 bilionu korun) za desetiletí. V noci na dnešek se na tom s odvětvím dohodl prezident Barack Obama. Dohoda je součástí změn celého systému, k níž chce prezident podepsat legislativní změny v říjnu.

Společnosti odsouhlasily, že v následující dekádě poskytnou 50procentní slevu ve státním programu zdravotního pojištění Medicare pro starší a nemohoucí Američany. Pokud ceny léků dosáhnou určité hranice, systému hrozí finanční deficit. „Existence tohoto schodku v krytí byla nespravedlnost, která představovala pro mnoho seniorů velkou zátěž,“ uvedl Obama. Krytí systému Medicare se nevztahuje na platby mezi 2700 a 6154 dolarů.

Slevu léků vyjednala americká asociace farmaceutického výzkumu a výrobců spolu s předsedou finančního výboru Senátu Maxem Baucusem. Ten řídí jednu z kongresových komisí, které legislativu zdravotní péče navrhují. Náklady zdravotní péče rostly rychleji než inflace a prezident slíbil, že pomůže růst těchto nákladů brzdit a že pomůže najít cestu, jak zajistit krytí zdravotních výdajů 46 milionům nepojištěných Američanů. Američané změny ve zdravotním systému podporují včetně vládní snahy vytvořit státní plán pojištění, který by konkuroval soukromým pojišťovnám.