Podniky nečekají zlepšení situace ani do konce roku

Praha - Tuzemské podniky neočekávají ve druhé polovině roku výrazné zlepšení své ekonomické situace. Firmy očekávají další pokles zakázek, stejně jako pokračování propouštění zaměstnanců. Vyplynulo to z ankety agentury ČTK, kterou provedla mezi podnikatelskými svazy.

Z dosavadních průběžných výsledků šetření Svazu průmyslu a dopravy mezi 1600 členskými firmami totiž vyplývá, že ani ve druhé polovině roku firmy neočekávají zlepšení ekonomické situace. Na 80 procent tuzemských firem se podle průzkumu ve druhém čtvrtletí 2009 potýkalo s poklesem zakázek. Ve druhé polovině roku prý bude pokles zakázek pokračovat, což potvrzují i nepříznivé výhledy ekonomického vývoje v Evropě, největšího odbytiště tuzemských výrobků.

„Zásadní posun ve druhém pololetí neočekáváme. Čekají nás letní měsíce, které jsou obvykle pro většinu podniků o něco slabší, fabriky mají odstávky, poptávka spíše stagnuje, a to napříč Evropou,“ řekl místopředseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Ve třetím čtvrtletí už by podle něj mohlo dojít k oživení, ale nepodléhá přílišnému optimismu. „Pokud poroste poptávka, což by skutečně nastat mohlo, neznamená to, že se vše okamžitě mění,“ poznamenal.

Partner v oddělení podnikových financí a restrukturalizací PricewaterhouseCoopers ČR Jan Smutný míní, že krize v tuzemském podnikovém sektoru teprve začíná. „Domnívám se, že až v létě nám ukáže svou hloubku. Již nyní však mohu říci, že to nejhorší máme teprve před sebou.“ Zásadním problémem do budoucna bude podle Smutného druhotná platební neschopnost, tedy situace, kdy podnik není schopen platit své dluhy, neboť mu neplatí jeho odběratelé. Počet konkurzů může prý proto rapidně vzrůst. „Ten, kdo zásadně snížil své náklady a získal flexibilitu, může i za této situace být stabilní a profitovat z útlumu konkurence,“ dodal.