Světová banka upravila výhled, pokles světové ekonomiky bude vyšší

Soul - Světová ekonomika klesne více, než se předpovídalo. Výkon globální ekonomiky se propadne skoro o tři procenta. Taková je nejnovější prognóza Světové banky. Ještě březnové odhady počítaly s poklesem jen o 1,7 procenta. Daleko pesimističtější předpověď má Světová banka pro eurozónu, tam se letos ekonomika propadne téměř o 5 procent.

Banka proto nabádá vlády světových zemí k maximální opatrnosti. Především při utrácení státních peněz na protikrizová opatření. „Každá země, která funguje samostatně, dokonce i Spojené státy, se může právem obávat, že zvýšení veřejného dluhu znamená, že investoři ztratí důvěru ve stabilitu veřejných financí a omezí financování,“ tvrdí zpráva Světové banky.

Mnohem optimističtější je předpověď Mezinárodního měnového fondu. Pro letošní rok fond zatím počítá s poklesem HDP o 1,3 % a v roce 2010 naopak s téměř dvouprocentním růstem. „Už dlouhou dobu je patrné zpomalení spotřebitelské poptávky. Oživení nebude velké,“ podotýká ekonom Alvin Liew. Analytici se shodují, že pozvolné oživení ekonomiky lze očekávat zejména ve vyspělých zemích. Rozvíjející trhy za nimi budou zřejmě zaostávat.

Světová banka změnila výhled světové ekonomiky (zdroj: ČT24)