Děripaska odmítl Kellnerových 30 miliard rublů za Ingosstrach

Moskva - Holding Bazel ruského miliardáře Olega Děripasky navzdory svým finančním problémům odmítl prodat 60 procent akcií jedné z největších ruských pojišťoven Ingosstrach. Italská pojišťovna Generali a český fond PPF Investments (PPFI) za podíl nabízely 30 miliard rublů (téměř 18 miliard korun). Podle odborníků nicméně byla nabídnutá suma příliš malá. Informaci dnes přinesl na titulní straně ruský list Vedomosti.

„Je pro nás nepochopitelné, proč naši partneři pojednou přerušili jednání,“ uvedl mluvčí PPFI Jan Piskáček. Nabídka prý však stále zůstává na stole. Podle listu za odmítnutím stojí spor o budoucnost Ingosstrachu. Bazel přerušil jednání poté, co se dozvěděl, že ruskou pojišťovnu nemají kontrolovat přímo Italové, ale má se stát součástí holdingu Generali PPF.

Mluvčí Bazelu Pjotr Greding nabídnutou sumu nekomentoval, jen uvedl, že firma neplánuje předat kontrolu nad Ingosstrachem. Bazel je nicméně podle mluvčího ochoten rozvíjet podnikání v pojišťovnictví v podmínkách partnerství a má zájem o Generali jako o strategického partnera. Ale PPFI „se nejen nejeví strategickým investorem, ale ani nepřistupuje ke konstruktivní součinnosti,“ sdělil Greding.

Odborníci: Cena je nízká 

Vedomosti dodávají názor expertů, podle nichž nabídka 30 miliard rublů byla příliš nízká. Celý Ingosstrach nestojí 50, ale 57,2 až 62,4 miliardy rublů, a cena za 60 procent akcií by tak měla činit 1,1 až 1,2 miliardy dolarů. Cena pojišťovny nicméně klesla kvůli horším perspektivám pojišťovnictví i samého Ingossstrachu.

List připomíná, že podle dřívější verze rozhovory ztroskotaly na tom, že Bazel si přál z Ingosstrachu vytvořit společný podnik s Generali na základě rovnoprávného partnerství, bez účasti PPFI. Generali sice byla ochotna vykoupit podíl PPFI, ale až po vytvoření společného podniku s Bazelem, ve kterém by měla kontrolní balík.

Někteří věřitelé to nechápou 

Vedomosti připomínají, že Děripaska rozvíjel své podnikání za vypůjčené peníze a věřitelům dluží více než 20 miliard dolarů. Ruské banky, kterým Bazel dluží, se zdržely komentáře. Nicméně podle neoficiálních názorů nemusí být prodej aktiv během krize v zájmu věřitelů a někdy bývá lepší počkat na lepší cenu. Naopak jiný bankéř nechápe, proč Bazel nevyužil příležitosti k restrukturalizaci dluhů a zříká se jednání, která mu nabízejí hotovost. Sama Generali se zdržela komentáře.

Oleg Děripaska
Zdroj: ČT24/www.israelnewsagency.com