Nálada německých podnikatelů na sedmiměsíčním maximu

Berlín - Podnikatelská nálada v Německu se v červnu dostala na nejlepší úroveň za sedm měsíců. Ekonomický institut Ifo dnes oznámil, že jeho index podnikatelského klimatu, jenž je založen na průzkumu u zhruba 7000 německých firem, se zvýšil na 85,9 bodu z květnových 84,3 bodu. Index tak zaznamenal již třetí měsíční růst za sebou. Červnový nárůst navíc překonal očekávání analytiků, kteří počítali se zvýšením na 85,2 bodu.

„Výsledky průzkumu potvrzují, že německá ekonomika se postupně stabilizuje,“ uvedl prezident Ifo Hans-Werner Sinn. Zároveň však upozornil, že hodnocení současných podnikatelských podmínek zůstává i nadále velmi slabé. Také podle mluvčího německé vlády Ulricha Wilhelma ukazují výsledky na „určitou stabilizaci“ ekonomiky, politici nicméně podle něj musí zůstat opatrní.

Výsledky nezaručují oživení ekonomiky 

Podle analytiků výsledky průzkumu neznamenají, že se německá ekonomika dostala mimo nebezpečí. „Bylo by rozhodně předčasné považovat to za známku hospodářského oživení,“ uvedl analytik David Milliker ze společnosti Union Investment. „Na oživení budeme muset čekat dlouhou dobu,“ dodal.

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel:

„Zvyšující se důvěra podnikatelů v německou ekonomiku je určitě dobrá zpráva, ale klíčové jsou nyní nové zakázky a realizované prodeje, které bohužel stále chybí.“


Nové údaje o stavu německých zakázek podle Kužela signalizují, že prognózy dalšího vývoje nejsou optimistické a to nejhorší německé i české hospodářství teprve čeká. Tak velké výpadky ve výrobě povedou k dalšímu omezování výroby, investic a dalšímu propouštění v mnoha firmách ve snaze udržet podnik v chodu, dodal.

Podle centrální banky bod zlomu až v druhé polovině roku 

Německá centrální banka dnes ve své měsíční zprávě upozornila, že propad německé ekonomiky sice zpomalil, ale hospodářství se neodrazí ode dna dříve než v polovině roku. Dodala, že známky oživení zahraniční poptávky zůstávají slabé, zatímco domácí poptávka se potýká s nízkými investicemi. Německý hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí propadl o 3,8 procenta proti předchozím třem měsícům. Zaznamenal tak nejvýraznější pokles od roku 1970, kdy se začaly čtvrtletní údaje sledovat.