Čtvrtina českých firem kvůli poklesu zakázek zvažuje ukončení výroby

Praha - Ekonomická krize stále více dopadá na české firmy. Čtyřem pětinám podniků klesly ve druhém čtvrtletí letošního roku zakázky, a pokud se situace nezlepší, 23 procent společností bude nuceno rozhodovat o ukončení výroby. Brzký konec recese se ovšem nedá očekávat. Část firem proto zvažuje prodej či přesun výroby do zahraničí. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy.

Kromě ukončení výroby stále víc firem promýšlí i jiné zásadní kroky ohledně své budoucnosti. Pět procent firem nevylučuje přesun výroby do zahraničí. Svaz průmyslu upozorňuje, že „z hlediska dopadů na tuzemské hospodářství je to nepříznivý signál, zvláště v kontextu s avizovaným záměrem řady firem ukončit výrobu“.

Deset procent českých firem se dostalo pod kritickou hranici, když jejich zakázky ve druhém čtvrtletí klesly více než o polovinu. Zhruba pětina společností pak vykazuje propad v rozmezí mezi třiceti a padesáti procenty. Průzkumu se zúčastnilo 154 respondentů zastupujících různě velké firmy.

„Průzkum zatím nevykazuje žádné pozitivní změny, které by nasvědčovaly blízkému ukončení recese,“ uvedl Boris Dlouhý, ředitel sekce hospodářské politiky ve Svazu průmyslu.

Od začátku roku se nejvíce rozšířila právě skupina nejohroženějších firem s propadem více než o polovinu zakázek - ze šesti na nynějších deset procent. „Vedle problémů na exportních trzích označili respondenti za hlavní příčiny poklesu zakázek i snížení investičních aktivit v soukromém a veřejném sektoru v Česku,“ uvedl mluvčí Svazu průmyslu Milan Mostýn.

Boris Dlouhý, Svaz průmyslu a obchodu

„Průzkum zatím nevykazuje žádné pozitivní změny, které by nasvědčovaly blízkému ukončení recese.“

O prodeji části podniku uvažuje třináct procent českých firem, o spojení s dalším subjektem dvanáct procent. Podle Dlouhého jsou nejvíce ohroženy firmy zaměřené na export - automobilový průmysl, strojírny a hutě.

Nejen firmy mají problémy

Finanční krize ale dopadá i na domácnosti. Podle průzkumu společnosti Ipsos Tambor až třetina lidí předpokládá zhoršení své hospodářské situace. Čtrnáct procent respondentů ale dokonce očekává, že se jejich ekonomická situace ve srovnání s rokem 2008 zlepší, což je nejoptimističtější očekávání od letošního ledna. Tehdy zlepšení situace předpokládalo 16 procent lidí.

Stále více lidí také podle průzkumu věří, že klienti tuzemských bank negativní dopad krize nepocítí. Zatímco loni v listopadu o tom bylo přesvědčeno 41 procent lidí, nyní je to 48 procent respondentů. Čtvrtina lidí pak považuje tuzemské banky za zcela stabilní.