Tikot švýcarských hodinek utichá, lidé je nechtějí

Curych - Poptávka po švýcarských hodinkách je nejslabší za více než dvě dekády. Vývoz hodinek ze země se v květnu propadl o 27,6 procenta. Za prvních pět měsíců roku se tak poptávka snížila o čtvrtinu. Ukázalo se, že se za finanční a hospodářské krize bohatí odvrátili od drahých hodinek. Maloobchodníci snížili objednávky a potřebují se zbavit přebytečných zásob. Propad odbytu nejvíce postihl hodinky, které stojí více než 3000 švýcarských franků (přes 52 tisíc korun). Údaje dnes zveřejnila oborová asociace Swiss Watch Federation.

Export hodinek nad hranici 3000 švýcarských franků se propadl o 30 procent a poptávka po hodinkách v rozpětí 500 až 3000 franků klesla o 20 procent. Akcie švýcarských hodinářských společností po zveřejnění zprávy klesaly a vedly si hůře než zbytek trhu.

Mezi prvními obětmi luxusní hodinky

„Od března dražší hodinky klesaly více než ty levnější. Pravděpodobně to poznamená Richemont více než Swatch Group,“ poznamenal analytik společnosti Vontobel René Weber. Připomněl, že pozice výrobce hodinek Richemontu je silnější právě v horním cenovém pásmu.

Poptávku po hodinkách, které stojí 200 až 500 franků, krize poznamenala nejméně. Prodej v této kategorii klesl jen o deset procent. „Údaje posilují náš názor, že výrobce hodinek čeká tvrdý rok,“ dodal analytik Kepler Capital Markets Jon Cox. Celoroční pokles prodeje odhaduje na 20 procent.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24