První Airbus vyrobený v Číně předán do provozu

Tchien-ťin - Světová jednička ve výrobě letadel - evropské konsorcium Airbus - dnes dodala své první letadlo vyrobené mimo Evropu. Letoun Airbus sestavil v Číně ve spolupráci s tamní státní leteckou společností Aviation Industry Corp. Odběratelem prvního mimoevropského Airbusu je čínská firma Dragon Aviation Leasing, provozovat jej budou Sichuan Airlines.

Prvním Airbusem vyrobeným v Číně se stal letoun typu A320. Stroj je určen pro provoz na krátkých a středních tratích. „Toto je mimořádný mezník pro naše strategické partnerství s Čínou,“ podtrhl šéf Airbusu Tom Enders. „Demonstruje to hluboké odhodlání Airbusu vybudovat silnou budoucnost pro čínský letecký průmysl,“ dodal.

Airbus plánuje letos v Číně smontovat dalších deset letadel. Čínský trh s leteckou přepravou patří mezi největší a nejrychleji rostoucí na světě. „Všechny prognózy, ne pouze naše, říkají, že zde bude v příštích 20 letech potřeba minimálně 2 500 až 3 000 nových letadel,“ upozornil Enders. „Čína je rozhodně hlavním bodem naší strategie. Čínská poptávka po moderních letadlech je obrovská,“ dodal.

Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Airbus montuje letadla v továrně ve městě Tchien-ťin blízko Pekingu. Továrna je společným podnikem s čínským konsorciem, které zahrnuje čínskou státní leteckou společnost Aviation Industry Corp. (AVIC). Airbus vlastní ve společném podniku jednapadesátiprocentní podíl. Továrna bude podle Airbusu časem schopna vyrábět čtyři letouny A320 měsíčně.

„Uplynuly jen dva roky od otevření závodu v  Tchien-ťinu do doručení prvního smontovaného Airbusu A320. To svědčí o schopnostech Airbusu i města Tchien-ťin,“ upozornil prezident Sichuan Airlines Lan Sin-kuo.

Airbus A380
Zdroj: ČT24