ČSOB nabízí zelený úvěr

Praha - Československá obchodní banka (ČSOB) chce nabídnout půjčky i zájemcům o ekologické úpravy bydlení, kteří nedosáhnou na peníze ze státního dotačního programu Zelená úsporám. Financovat bude možné například výměnu oken v bytě, zateplení půdního prostoru rodinného domku, hloubení studny nebo výstavbu vlastní malé solární elektrárny.

„Půjčky na zelené bydlení od ČSOB jsou určeny jak pro ty, kteří z jakýchkoliv důvodů nedosáhli na státní dotace, tak i pro ty, kteří chtějí tento výhodný úvěr s dotací kombinovat,“ uvedl výkonný manažer segmentu bydlení ČSOB Martin Eyberger. ČSOB garantuje pro svůj účelový „zelený úvěr“ nejnižší sazbu, kterou u spotřebitelských úvěrů nabízí.

ČSOB je jednou z pěti bank, které se zapojily do miliardového programu na zateplování bydlení a výměnu kotlů a oken Zelená úsporám. Program ale zatím eviduje jen 35 žádostí, což je daleko za očekáváním. Podle kritiků je program velmi komplexní, a tím pro řadu spotřebitelů nedostupný.

Státní fond životního prostředí má jen pro letošní rok na program Zelená úsporám k dispozici deset miliard korun. Do roku 2012 by to mělo být celkem až 25 miliard korun a dotace by mohlo získat až čtvrt milionu domácností. Podle ministra životního prostředí Ladislava Mika je to největší dotační program, který přispívá ke zlepšení z hlediska využití energie u bydlení. Účast v programu Zelená úsporám dále oznámily banky Česká spořitelna, Komerční banka, LBBW Bank a UniCredit Bank.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24