Lotyšsko se potýká s nejhorší krizí v Evropě

Riga - Lotyšsko se nachází na okraji bankrotové propasti. Evropská unie se proto rozhodla, že Rize pomůže částkou v přepočtu až 80 miliard korun. Injekce má být součástí balíku, který Brusel připravuje spolu s Mezinárodním měnovým fondem. Lotyšsko bylo ještě před dvěma roky zemí s 10procentním růstem, nyní ho čeká pokles 18 procent.

Země se proto chystá k radikálním škrtům v rozpočtu. Od července budou platy státních zaměstnanců nižší o 20 procent. Premiér Vasil Dombrovskis také snížil příspěvky na děti či důchody. Jak dlouho nová protikrizová opatření vydrží, není jasné. Premiér svému lidu vzkazuje: „Musíme vydržet.“

Lidem to ale nestačí, nechtějí slyšet o dalším snižování platů. Nyní je bez práce už více než desetina Lotyšů. Nejhorší časy ale zažívají ti, kteří si půjčili. Šedesát procent obyvatel má se splácením dluhů problémy. S krizí se potýkají i další pobaltské státy - Litva a Estonsko. V prvně jmenované zemi hrozí odboráři demonstrací proti plánovanému snižování platů, v Estonsku již snižovat začali.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)