Evropská centrální banka sytí trh penězi

Frankfurt - Evropská centrální banka (ECB) se snaží posílit likviditu evropských finančních trhů. To má pomoci překonat nástrahy hospodářské krize. Dnes se proto rozhodla otevřít pomyslná peněžní stavidla a poprvé v historii provést jednoletou repo operaci, tj. půjčit bankám peníze na dobu jednoho roku. Ze strany Evropské banky se jedná o neobvyklý krok. Obvykle totiž poskytuje úvěry se splatností v řádu týdnů, maximálně měsíců.

Neobvyklou nabídku strážce evropského bankovního sektoru využilo 1121 bank ze zemí eurozóny. Celkově si půjčily 442,24 miliardy eur (v přepočtu asi 11,6 bilionu korun). To představuje největší injekci na posílení likvidity v historii Evropské centrální banky. Podle bankovní domu Goldman Sachs činí půjčka 1300 euro na jednoho obyvatele eurozóny.

Objem prostředků, které ECB pomocí dnešní repo operace rozdělila, překonal veškerá očekávání. Trh očekával, že banka umístí jen asi 300 miliard eur. „Ze strany Evropské centrální banky to byla extrémně velkorysá nabídka,“ komentoval úspěch repo operace analytik Barclays Capital Julian Callow.

Finanční prostředky se splatností 12 měsíců, respektive 371 dní, Evropská centrální banka nabízela v aukci za pevný úrok ve výši jednoho procenta. Aukce výrazně srazila poptávku po tříměsíčních úvěrech a dalších nástrojích financování s kratší dobou splatnosti.

I když se banky předháněly ve vypůjčování, je otázkou, do jaké míry se peníze nalité do bankovního sektoru podaří přenést i do reálného hospodářství. Zde se peněz nedostává, protože banky si kvůli vysokému procentu nesplácených úvěrů dlužníky mnohem více prověřují.