Bernanke se v Kongresu hájil kvůli kauze Merrill Lynch

Washington - Šéf americké centrální banky Ben Bernanke dnes při slyšení v Kongresu popřel, že by tlačil na ředitele Bank of America (BoA), aby dokončil fúzi s Merrill Lynch (ML), nebo po něm chtěl, aby zamlčel špatné zprávy o této společnosti. Spojení přišlo americké daňové poplatníky na 20 miliard dolarů (373,7 miliardy korun) a část z těchto peněz mohla teoreticky krýt i vysoké odměny manažerů Merrill Lynch.

„Ani já, ani jiný člen Fedu nedoporučoval, neinstruoval ani neradil Bank of America, aby zamlčela před veřejností jakékoliv informace o Merrill Lynch,“ uvedl Bernanke při slyšení před výborem Sněmovny reprezentantů pro vládní reformu, který spojení vyšetřuje.

Ředitel BoA Kenneth Lewis na počátku tohoto měsíce obvinil vládní představitele z toho, že ho nutili, aby akvizici prosadil, on sám se přitom velkých ztrát Merrill Lynch bál. Poprvé také na veřejnosti uvedl, že byl do akvizice tlačen.

Rozhovor s Ondřejem Schneiderem (zdroj: ČT24)

Podpora na milionové odměny? Skandál!

Merrill Lynch před převzetím BoA vyplatil svým manažerům vysoké odměny, načež se ukázalo, že aktiva ML jsou mnohem horší, než se čekalo. Bank od America mezitím přijala od státu pomoc ve výši 45 miliard dolarů. Část z toho si vynutila potřeba krýt ztráty právě z akvizice Merrill Lynch.

„Kongres teď vlastně zkoumá, kolik z té podpory, kterou věnoval bance, šlo na výplatu bonusů manažerům,“ řekl České televizi ekonom z Georgetown University Ondřej Schneider. Přestože například hypoteční agentury dostaly od státu řádově mnohem větší sumy, převzaly je bez větších skandálů, a proto podle Schneidera tato pomoc nepoutá takovou pozornost.