O kanceláře není zájem, nájmy přesto rostou

Praha - Problémy firem se odrazily v poptávce po kancelářích. V prvním čtvrtletí se jich v Praze pronajaly jen necelé tři čtvrtiny průměru z let 2005 až 2008. Vyplývá to z průzkumu společnosti DTZ. I přes zásadní pokles si ale česká metropole co do počtu pronájmů drží v žebříčku čítajícím šestnáct evropských měst třetí pozici. V Praze se současně v porovnání s loňskem nejvíce, až o 15 procent, zdražovalo nájemné.

„Samozřejmě, oproti prvním třem měsícům loňského roku, které však byly co do objemu uzavřených nájemních smluv rekordní, jde o značný pokles,“ uvedl k situaci v Praze vedoucí oddělení Consulting & Research v DTZ Martijn Kanters. „Na druhou stranu si Praha a celá střední Evropa vedou lépe než města v západní Evropě, vyjma Frankfurtu nad Mohanem,“ dodal.

Krize teprve dorazí

Relativně dobré výsledky střední a východní Evropy jsou podle odborníků dílem opožděných dopadů ekonomické krize v regionu, která se ale zřejmě odrazí ve výsledcích následujících čtvrtletí letošního roku. Pronajímatelé i nájemci v západní Evropě byli postiženi mnohem dříve.

Jediné město, kde ve srovnání s čtvrtletním průměrem let 2005-2008 rostla poptávka po kancelářích, byl německý Frankfurt nad Mohanem, kde se míra pronajatých ploch zvýšila o 11 procent. Naopak největší propad zaznamenala Moskva, kde se ve srovnání s průměrem předchozích let propadla poptávka o 92 procent.

Nájmy budou klesat

Analytici DTZ očekávají, že poptávka nájemců bude během roku 2009 ve většině evropských měst i nadále oslabovat. Na tento trend reaguje také nájemné. To by se za letošek mělo propadnout celkem o pět až patnáct procent. V některých lokalitách jako Moskva, Kyjev, Dublin a Londýn by přepokládaný pokles nájemného měl být ještě výraznější.

Praha sice vykázala nejvýraznější meziroční nárůst nájmů, ale ve druhém čtvrtletí byl zaznamenán mírný pokles. Úroveň nájemného můžou ovlivnit také nová jednání o nájemních smlouvách uzavřených v letech 2004-2005.