České obce přijdou kvůli krizi o 15 miliard

Chomutov - Výpadek příjmů měst a obcí bude ještě větší, než se doposud očekávalo. Kvůli hospodářské krizi provázené poklesem hrubého domácího produktu se jejich letošní daňové příjmy oproti loňsku propadnou o 13 až 15 miliard korun. Původní březnový odhad přitom počítal s poklesem příjmů o šest miliard korun, v květnu ho ministerstvo financí zpřesnilo na 12 miliard korun. Dnešní zhoršení prognózy oznámili primátoři na jednání Komory statutárních měst při Svazu měst a obcí ČR.

Radnice už začaly omezovat plánované investiční akce. Na krytí výpadku příjmů padne velká část jejich rezerv. „Ještě horší je pro nás ale nejistota. Nevíme totiž, kolik peněz na daních se nevybere kvůli ekonomickým potížím firem a podnikatelů a u kterých daní se výběr odloží,“ zdůraznil primátor Kladna a předseda komory statutárních měst Dan Jiránek (ODS). Po ministerstvu financí proto komora požaduje zpřesnění informací o nevybraných, odložených či odpuštěných daních a také záruku kompenzace pro města a obce.

O nás bez nás

O odpuštění či odložení daně rozhoduje stát, ten však podle Jiránka není jediným příjemcem daňových výnosů. Stát má z daní v průměru 78 procent výnosů, zbytek připadá na města a obce. Stát však o úlevách rozhoduje sám. Chybějící prostředky si pak může obstarat například emisí dluhopisů. Města ale mají jen omezenou možnost vydávání dluhopisů. Pokud si navíc na zabezpečení nezbytných investic peníze půjčí, platí vysoké úroky. „Proto požadujeme kompenzace, proč by města měla nést důsledky výhradního rozhodnutí státu,“ doplnil.

Podle ministerstva financí by celkové příjmy měst i krajů měly letos být na 92 procentech úrovně roku 2008, kraje zřejmě přijdou o více než čtyři miliardy korun. Ministerstvo očekává, že například daně z příjmu právnických osob letos budou na 82,5 procentech roku 2008, což činí 156,3 miliardy korun. Poklesnout by měl výrazně výběr daně z příjmu fyzických osob. Naopak více peněz ministerstvo očekává na spotřební dani, celkem 135,1 miliardy korun.