Nízké ceny mléka připraví o život 20 tisíc krav a 2 tisíce lidí o práci

Praha - Pokud budou nízké výkupní ceny mléka i nadále přetrvávat, skončí jen do konce letošního roku na jatkách 20 tisíc krav, které by tam nutně skončit nemusely. Ruku v ruce s vybíjením stád přijdou o práci 2 tisíce lidí. V dnešních Otázkách Václava Moravce na to upozornil prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Ministr zemědělství Jakub Šebesta chce tomuto nepříznivému trendu zabránit. Pomoci mají peníze z tzv. Barrosova balíčku a obnovení státní podpory programu školní mléko.

Tržby mlékařů budou v letošním roce podle Veleby o 4,5 miliardy nižší než loni, což řadu z nich donutí zbavit se krav. Obnova vybitých stát hovězího skotu je přitom mnohem náročnější, než je tomu třeba u prasat či drůbeže, pokud by se tedy situace na trhu v budoucnu změnila, budou se zemědělci k chovu krav jen velmi těžko vracet. Veleba zdůraznil, že navíc vyvstává i otázka, co s krajinou, ze které krávy zmizí. „Máme 970 tisíc hektarů trvalých travních porostů. Budeme někde na Sněžce nebo pod Sněžkou pěstovat obilí,“ ptá se.

Šebesta: Situace je vážná, musíme pomoci

Současnou situaci v zemědělství a zejména v mléčném sektoru nebere na lehkou váhu ani Šebesta, a pro farmáře proto již chystá pomoc. „Došlo k rozhodnutí, že celý Barrosův balíček, jedná se asi o 860 milionů korun plus kofinancování asi jedna miliarda a něco, půjde do zemědělství. Obhájili jsme to, že to nepůjde na podporu internetu na malé vesnice,“ ujistil ministr, podle kterého by měla velká část těchto prostředků skončit právě v mléčném sektoru.

Kromě toho počítá Šebesta také s obnovou státních dotací na akci školní mléko. Materiál, který to umožní, již má připravený a chce jej co nejdříve předat kabinetu. „Já jsem přesvědčen, že vládou tento materiál protáhnu a od září začneme podporovat školní mléko,“ zdůraznil.

Státní podporu školnímu mléku zrušil Šebestův předchůdce Petr Gandalovič (ODS). Program je tak nyní podporován pouze z peněz Evropské unie, což vedlo ke zdražení mléčných výrobků ve školách. Jejich spotřeba kvůli tomu klesla zhruba o 66 procent.

Místopředseda KSČM Pavel Kováčik

„Všechny tyto peníze nevyváží ani tu ztrátu, kterou mají jenom mlékaři. Zdaleka nedosahují těch 4 miliard, které mlékaři letos ztratí.“


Hlavním problémem zemědělství je konkurenceschopnost

Další peníze zemědělství sice na chvíli pomohou, aby se ale vyřešil celý problém, je třeba odstranit jeho příčiny. A ty vidí bývalý ministr zemědělství Gandalovič v nedostatečné konkurenceschopnosti českých zemědělců. „Belgický nebo holandský chovatel dokáže z jedné prasnice udělat 19 selat, u nás je to kolem 13 až 14. My nemůžeme jakkoliv uzavřít náš trh před těmi, kteří vyrábějí levněji,“ popsal.

Exministr zemědělství Petr Gandalovič

„I když se bude zítra protestovat, tak se konkurenceschopnost zemědělců v oblasti výroby nezmění. Ta má hluboké kořeny v tom, že se dlouhodobě do této věci neinvestovalo.“


Další problém českého zemědělství spatřuje Gandalovič v nízké přidané hodnotě, kterou farmáři do svých produktů vkládají. Až příliš často se podle něj vyváží do zahraničí živý skot a nezpracované mléko, za které není možné mnoho utržit. „V řadě případů jsou naši zemědělci obětí toho, že je zde nedostatečně vyvinut zpracovatelský průmysl, že nedokáže dostatečně přidat tu přidanou hodnotu, ať už je to v mléce nebo v mase vepřovém či hovězím,“ upozornil Gandalovič.

Blokáda bude i přes povodně

Blokády dálnic a silnic, kterými chtějí zemědělci na špatnou situaci kolem cen mléka upozornit, se budou konat i přesto, že Českou republiku sužují povodně. „Těm postiženým chudákům třeba na Novojičínsku, těm celkem nepomůže, že v Brně nepojedeme po dálnici, ani jim to neublíží, ani jim to nepomůže,“ podotkl Veleba. Dodal, že zemědělci naopak intenzivně hledají způsoby, jak postiženým oblastem pomoci. Do postižených oblastí již poslali mléko a maso, pomoci chtějí i penězi.

I přes nízké ceny mléka čeští farmáři stále dosahují zisku. Jeho vývoj má ovšem klesající tendenci. Loni zemědělci vydělali 10 miliard korun, toto číslo bylo ale zhruba o 30 procent nižší než v roce 2007. K udržení farmářů v zelených číslech navíc silně pomáhají dotace, ať už státní či evropské. Ty by ale v dalším rozpočtovém období po roce 2013 mohly výrazně klesnout.

Blokované dálnice
Zdroj: ČT24/iDNES