Povodňové škody možná přesáhnou šest miliard

Jesenicko - Povodňové škody budou nejspíš větší, než jaké způsobila velká voda v roce 2006. Tehdy byly vyčísleny na 5 miliard a šest set milionů korun. Vyplývá to z materiálu Ústřední povodňové komise. Už teď jsou to miliardy korun, které v souvislosti se záplavami budou muset být investovány do obnovy poničené infrastruktury a soukromého majetku. A číslo není zdaleka konečné. Pojišťovny již začaly prvním poškozeným vyplácet zálohy.

„Ještě vůbec není zmapovaná infrastruktura, tzn. to ještě musí udělat ministerstvo dopravy, ale i ostatní rezorty, je otázka kolik bude škod například na energetických sítích a podobně, to v současné době běží a tam navíc to jsou soukromé subjekty, které to musí vyčíslit,“ tvrdí Miroslav Štěpán, generální ředitel Hasičské záchranné služby ČR. Ředitelství silnic a dálnic zatím vyčíslilo škody na silnicích a dálnicích na zhruba miliardu korun.

Zhruba s další miliardou počítá i Správa železniční dopravní cesty. „Oproti pátku se situace změnila jednak v přesnění těch škod, my v současnosti očekáváme, že to může být tak tři čtvrtě miliardy korun,“ dodal její mluvčí Pavel Halla.

Do stovek milionů jdou i škody pojišťoven

Počty pojistných událostí nahlášených pojišťovnám po záplavách a povodních o víkendu výrazně vzrostly na několik tisícovek. Například Česká pojišťovna již několikrát zvýšila odhad nahlášených škod. Teď předpokládá, že ji záplavy budou stát až 400 milionů korun. Celkové pojištěné škody zřejmě výrazně přesáhnou půl miliardy korun. Pojišťovny již také začaly prvním poškozeným klientům vyplácet zálohy.

Pavla Koutská, mluvčí České pojišťovny:

„Aktuálně máme nahlášeno od našich klientů zhruba 3 600 pojistných událostí, ale myslíme si podle našich odhadů,že jsme tak zhruba v polovině.“


Škody způsobené povodní v nejvíce postižené oblasti, na Jesenicku, přesáhnou podle olomouckého hejtmana Martina Tesaříka miliardu korun. Na další stovky milionů se odhadují škody v okolí Hranic na Přerovsku. Ještě o víkendu hejtman předpovídal škody v celém kraji na půl miliardy korun.

Vláda využije úspory na povodně z roku 2006

Vláda zatím na povodně uvolnila 54 milionů korun. Další peníze pak poskytnou jednotlivé kraje. „Hodláme využít určité úspory, které zůstaly z financování povodní v roce 2006. Pokud si to situace vyžádá, budeme hledat další zdroje prostřednictvím úvěrů, samozřejmě tato situace ovlivní negativně i částečně výsledky rozpočtového hospodaření,“ tvrdí ministr financí Eduard Janota. Finanční úřady navíc mohou lidem ze zatopených oblastí odložit placení daní nebo jejich záloh.