Pecinu v čele ÚOHS střídá Rafaj z ČSSD

Praha - Na místo předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vláda jednomyslně navrhla poslance ČSSD Petra Rafaje. Po schůzi kabinetu to dnes řekl premiér Jan Fischer. Nového předsedu na návrh vlády jmenuje prezident. Úřad, který dohlíží na spravedlivý chod tržního soupeření a sleduje možné zneužívání dominantních postavení, je bez šéfa od 8. června, kdy na funkci rezignoval Martin Pecina, ministr vnitra ve Fischerově vládě.

„Na stranickou příslušnost bude muset rezignovat,“ řekl k Rafajovi premiér. To samé se prý týká i poslancových komerčních aktivit. Rafaj prý ministry ujistil, že to udělá. Ve svých 47 letech má Petr Rafaj za sebou bohatou profesní kariéru. Od roku 1984 byl stavbyvedoucím v podniku Silnice Ostrava. Po deseti letech změnil působiště a stal se ekonomickým ředitelem společnosti JEWA. Čtyři roky před usednutím do lavic Poslanecké sněmovny byl také místostarostou Frýdku-Místku.

Teď je Rafaj poslancem ČSSD a také členem rozpočtového a hospodářského výboru Sněmovny. Je rovněž členem dozorčí rady Letiště Praha, v minulosti působil i jako předseda dozorčí rady státního podniku Povodí Odry. Podle jeho kolegů poslanců je nový předseda ÚOHS nevýrazný a o jeho profesních zkušenostech nikdo nic neví. Přesto se na jeho jméně shodly obě nejsilnější strany.

„Ve vynucených případech, jako je tento, když někdo odchází z čela nějakého úřadu, tak probíhají konzultace,“ řekl dnes médiím předseda ČSSD Jiří Paroubek s tím, že se na obsazení funkce předsedy antimonopolního úřadu Rafajem dohodl s předsedou ODS Mirkem Topolánkem.

„Pokud si to situace vynutí, tak budeme v konzultacích pokračovat,“ uvedl
Paroubek. Neznamená to podle něj ale, se by mezi ČSSD a ODS existovala
velká koalice. "Tu vylučuji. Předpokládám, že výsledek voleb bude takový,
aby umožnil nějaké jiné řešení nežli například koalici s ODS, nebo dokonce
koalici s komunisty," uzavřel šéf opoziční sociální demokracie.

Za  

Objevují se spekulace o tom, že ODS na Rafaje kývla jen díky příslibu, že bude moct navrhnout svého eurokomisaře nebo šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu. Otázkou tak zůstává, jak se k tomuto kontroverznímu jménu postaví hlava státu.

Petr Rafaj (ČSSD)
Zdroj: René Volfík/ČTK