Výdaje na výzkum budou stagnovat, do roku 2012 ročně 25 miliard

Praha - Česká věda by měla dostat v příštím roce ze státního rozpočtu 24,84 miliardy korun, stejnou částku může čekat i v letech 2011 a 2012. Vláda dnes schválila návrh předložený Radou pro výzkum a vývoj. Stagnace prostředků, které bude stát v příštích letech na vědu vydávat, je podle premiéra Jana Fischera důsledkem finanční a hospodářské krize. Podstatně méně než dosud má dostat Akademie věd, která považuje návrh za likvidační.

Schválený návrh plánuje rozdělit stagnující výdaje jednotlivým institucím podle jiného klíče než letos. Více peněz dostane například Grantová agentura České republiky, do roku 2012 zhruba o miliardu korun. Technická agentura České republiky, která má nově vzniknout, by měla už v roce 2012 z celkové sumy na výzkum, vývoj a inovace odčerpat 1,66 miliardy korun a o více než 1,3 miliardy by měl stoupnout příděl na výzkum, vývoj a inovace ministerstvu průmyslu a obchodu.


Naopak Akademii věd, která je největší vědeckou institucí v republice, by již v příštím roce měla klesnout celková státní dotace z letošních 5,88 miliardy na 4,61 miliardy korun. Do roku 2012 by měla dále klesat až na 2,81 miliardy korun, což je téměř o polovinu. „Předložená verze rozpočtu je pro Akademii věd ČR zcela nepřijatelná,“ uvedli její představitelé v připomínkovém řízení. Rada ale jejich výhrady nepřijala. Akademici se nedávno nechali slyšet, že pokud vláda návrh schválí, bude to znamenat likvidaci akademie.

Rada je prý dotována více, než odvádí

Rada uvádí, že podíl Akademie na hodnocených výsledcích špičkového základního výzkumu činí zhruba 37 procent a u všech hodnocených výsledků výzkumu asi 30 procent. Přitom podíl Akademie na institucionální podpoře výzkumných záměrů a rozvoje výzkumných organizací činí kolem 45 procent a v předkládaném návrhu na rok 2010 i po snížení dotace bude činit 39 procent.

Předseda Akademie věd Jiří Drahoš připouští propouštění vědců:

„Já nevím, co s nimi bude. Část z nich možná odejde do zahraničí, ale zbytek skončí na vědecké dlažbě.“


„Jsou evropské země, které jsou sužovány krizí ještě víc, tyto prostředky na vědu ještě navyšují,“ tvrdí Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy. Nejlepší vědci na Akademii už otevřeně mluví i o protestech. O reformě chystají články ve světových vědeckých časopisech. „Kdyby bylo po mém, tak já bych byl pro to, abychom pořádali nějaké pokojné pouliční demonstrace,“ tvrdí Václav Hořejší, ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR. O postupu vědců se rozhodne na zítřejším akademickém sněmu. Podle všeho bude velmi bouřlivý.


ČSSZ bude nabírat

Vláda rozhodla rovněž o rozšíření počtu zaměstnanců České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Ta řady rozšíří o 448 pracovníků nehledě na současnou hospodářskou krizi. Současné obsazení správy je podle premiéra Fischera natolik nedostatečné, že by mohly „havarovat“ její základní funkce. Vláda dnes rovněž přerušila jednání o klíčovém dokumentu, který vymezuje podmínky pro výstavbu takových strategických staveb, jako jsou dálnice nebo elektrárny. Důvodem jsou rozpory, které dokument s názvem Politika územního rozvoje České republiky 2008 obsahuje. Dokument se týká i preventivní ochrany území a obyvatelstva před povodněmi.