Finanční situace Akademie věd je kritická, zřejmě z ní bude i volební téma

Praha - V Národním domě na Vinohradech se dnes konalo mimořádné zasedání sněmu Akademie věd ČR. Tématem byl nový systém financování vědy a výzkumu, který včera schválila vláda. Ten krátí největší vědecké instituci v zemi příjmy ze státního rozpočtu v příštích třech letech téměř o polovinu. Akademici to označují za likvidační a chtějí apelovat na Fischerův kabinet i politické strany, aby rozpočet přepracoval. Pokud vláda nevyslyší jejich argumenty, jsou akademici odhodláni veřejně protestovat.

Předseda akademie Jiří Drahoš a Akademická rada mají podle rozhodnutí sněmu projednat finanční situaci přední vědecké instituce s představiteli všech parlamentních stran, sněmovními a senátními výbory a informovat o ní evropského komisaře pro vědu a výzkum Janeze Potočnika a komisařku pro regionální politiku Danutu Hübnerovou. Drahoš nevyloučil, že by se mohlo financování akademie stát volebním tématem. 

Podle schváleného návrhu by v příštím roce měla klesnout celková státní dotace pro Akademii věd ČR z letošních 5,88 miliardy na 4,61 miliardy korun. Do roku 2012 by měla dále klesat až na 2,81 miliardy. Podle akademiků ale tyto změny ve financování způsobí rozsáhlé personální i materiální škody české vědě.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Drahoš varoval, že takovéto krácení dotací ohrozí celou řadu projektů, mezi nimi například provoz tokamaku Compass, pomocí kterého vědci zkoumají termonukleární fúzi či provoz výkonného laseru PAO. Omezit by mohl nedostatek prostředků také některé laboratoře vyvíjející léky. Co je ale podle akademiků nejhorší, až třetině vědců nyní hrozí propuštění, což povede k nastartování silného odlivu mozků do zahraničí.

Předseda AV ČR Jiří Drahoš:

„Budeme-li redukovat, budeme snižovat i schopnost ústavů Akademie věd získat peníze z grantových prostředků, protože budou chybět kvalitní lidé.“

Dnešního jednání se účastnila i ministryně školství a členka rady pro výzkum a vývoj Miroslava Kopicová a předseda sněmovního výboru pro vědu Walter Bartoš. Kopicová akademiky ujistila, že letošní snížení dotace o miliardu jde především na vrub současné hospodářské krizi. Podle Bartoše musí vzít akademie na vědomí, že období prosperity skončilo. Navíc vyjádřil znepokojení nad tím, že mnozí vědci problém financování politizují.

Krácení v dalších letech není definitivní

Kopicová akademikům připomněla, že vláda výhled na léta 2012 a 2013, kdy by měly dotace akademii dále klesat, neschválila. Připomněla, že mandát kabinetu je omezený. Navíc může akademie věd čerpat peníze například ze strukturálních fondů Evropské unie.

Čerpání evropských dotací ale podle Drahoše nebude možné, protože to jsou účelové prostředky, jejichž čerpání budou Evropská unie i vláda ostře sledovat.

Členka rady pro výzkum a vývoj Miroslava Kopicová:

„Pokud by došlo k nějaké dramatické situaci v Akademii věd, tak já vím, že vláda je jim připravena pomoct.“

Rada pro výzkum a vývoj, která vládě návrh na rozdělení prostředků na výzkum, vývoj a inovace předložila, také podotýká, že akademie se bude moci o polovinu ztracených dotačních prostředků ucházet ve veřejných soutěžích. O druhou polovinu prý přijde proto, že její výkonnost neodpovídá výši státní dotace. S tím ale akademikové nesouhlasí a zpochybňují novou metodiku hodnocení výsledků vědeckého výzkumu, kterou rada používá. Hovoří také o nekompetentnosti členů rady.

Celkově chce vláda v příštích letech financovat vědu a výzkum přibližně stejnou částkou jako letos. V letech 2010 až 2012 na tuto rozpočtovou kapitolu vyhradila každoročně 24,8 miliardy. Peníze, o které akademie přijde, si rozdělí grantová agentura a technická agentura, která má nově vzniknout. O víc než 1,3 miliardy by měl stoupnout také příděl na výzkum, vývoj a inovace ministerstvu průmyslu a obchodu.