Na nákupy do Kauflandu ode dneška i s kartou

Praha - Počínaje dnešním dnem budou moci lidé platit nákupy ve všech hypermarketech Kaufland kartou. Německý maloobchodní řetězec se přitom dosud kvůli bankovním poplatkům zdráhal tuto elektronickou formu placení u svých pokladen zavést. Česká spořitelna zahájila pilotní provoz přijímání platebních karet v šesti prodejnách Kaufland v květnu. Řetězec v Česku na konci loňského roku provozoval 88 hypermarketů.

„Pilotní projekt naše společnost odstartovala 12. května na šesti prodejnách. V červnu byly platební terminály instalovány postupně ve všech našich obchodních domech. V prodejnách přijímáme běžné platební karty Visa, Visa Electron, Mastercard a Maestro,“ sdělil dnes mluvčí společnosti Kaufland Michael Šperl.

Kaufland se hrozil bankovních poplatků 

Platbu kartou zákazníkům v Česku nabízí většina supermarketů, hypermarketů i diskontních prodejen. Výjimkou byly dosud hypermarkety Kaufland, které karty u pokladen nepřijímaly a zákazníkům nabízely jen výběr peněz z bankomatu. Vedení Kauflandu to zdůvodňovalo tím, že poplatky odváděné bankám za platby kartou by mohly zvýšit jeho náklady, které by pak společnost musela promítnout do cen zboží. Kaufland ale nakonec názor změnil a placení kartou se rozhodl ve svých hypermarketech zavést.

Mluvčí společnosti Kaufland Michael Šperl:

„Důsledně jsme dbali na to, aby se zavedení platebních karet v žádném případě nepromítlo do cen našich výrobků.“


Tuzemští obchodníci si již delší dobu stěžují na vysoké poplatky, které odvádějí provozovatelům platebních systémů a bankám za to, že zákazníci nákupy platí pomocí bankovních karet. Podle obchodníků jsou tyto poplatky v Česku mnohem vyšší než v řadě zemí Evropské unie. Češi přitom ročně zaplatí v obchodech kartou nákupy za několik desítek miliard korun a tato forma placení je v tuzemsku stále oblíbenější.

Jen Česká spořitelna letos očekává přes své platební terminály u obchodníků objem bezhotovostních transakcí 75 miliard korun po loňských 54 miliardách. Ještě v roce 2001 to bylo 10,1 miliardy korun. Počet transakcí by mohl překonat 70 milionů, loni to bylo 40 milionů. Česká spořitelna má zhruba 30 procent platebních terminálů v tuzemsku.

Platební karty
Zdroj: ČT24