Zájemce o ČSA se dělí

Praha - Akciová společnost Unimex Group se rozdělila na dvě části. Vedle původní firmy vznikla společnost UG Land; ta se soustředí pozemky, které dělená společnost vlastní. Rozhodla o tom dnes valná hromada firmy, jak sdělila zástupkyně Unimexu Táňa Hromádková. Unimex Group je v konsorciu s leteckou společností Travel Service jedním ze dvou účastníků privatizace Českých aerolinií. Druhým jsou aerolinie Air France - KLM.

Jak v pondělí upozornila Česká televize, pokud by se snížil kapitál Unimex Group pod určitou mez, firma by přestala splňovat podmínky pro účast v privatizaci, které stanovil stát. „Uvedená přeměna společnosti nemá přímou souvislost s žádnou jinou stěžejní současnou aktivitou skupiny Unimex Group,“ sdělila dnes Hromádková.

Jak České televizi sdělil náměstek ministra financí Ivan Fuksa, pokud podobná situace (rozdělení Unimexu) nastane, bude to hodnotit na základě právní analýzy privatizační komise. Právě komise minulý týden rozhodla o prodloužení lhůty pro podání závazných cenových nabídek v privatizaci ČSA do 15. září, původní termín byl 13. červenec.

Nová firma UG Land převezme kromě pozemků finanční prostředky na zahájení developerských projektů. Novou společnost vlastní stejní akcionáři jako původní Unimex Group, stejný zůstal i podíl jednotlivých majitelů na základním kapitálu. Podle databáze Prodata jsou majiteli Jiří Šimáně (60 procent) a Jaromír Šmejkal (40 procent).