Ministerská kalkulačka dnes spočítá nájmy na příští rok

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj dnes představí kalkulačku pro výpočet regulovaného nájemného pro příští rok. Stanovení nových sazeb vyvolává obavy zejména proto, že vychází z cen do roku 2008, a proto nezohlední současnou recesi. Podle úterního odhadu ministerstva vzroste regulované nájemné průměrně o 17,3 procenta, růst v jednotlivých regionech však může být výrazně odlišný. Ve velkých městech podle Sdružení nájemníků může nájemné nabobtnat až o 60 procent. Regulované nájemné se v současnosti týká přibližně 750 tisíc domácností.

Před rokem spuštění nové kalkulačky vyvolalo velkou pozornost. Bývalý ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek tehdy oznámil, že v některých lokalitách se můžou nájmy zvýšit až o 44 procent. Nakonec regulované nájemné letos v některých místech vzrostlo dokonce až o 50 procent. Ceny nečekaně poskočily zejména kvůli výraznému růstu cen nemovitostí v minulých letech, ze kterých se výše regulovaného nájemného počítá.

Předseda Sdružení nájemníků ČR Stanislav Křeček o růstu nájmů:

„Je to nehoráznost, samozřejmě. Přece všichni občané vědí, že ceny nemovitostí klesají a i při tříletém průměru cen, ze kterých ministerstvo vychází, nemůže přece být takový veliký 20procentní nárůst. To je absolutně nesmyslné a nemá to žádné ekonomické zdůvodnění.“

Rozhovor se Stanislavem Křečkem, Milanem Krčkem a Pavlem Rakoušem (zdroj: ČT24)


Regulované nájemné se stanovuje na základě ceny nemovitosti za poslední tři roky, nová kalkulačka tedy bude vycházet z údajů za léta 2006, 2007 a 2008. Současný pokles cen nemovitostí v důsledku krize se tedy ve výpočtu regulovaného nájemného na příští rok neprojeví.

Pavel Rakouš, ředitel odboru bytové politiky, Ministerstvo pro místní rozvoj:

„Nájemníci, kterým se zvyšuje nájemné a jejich příjmy nerostou nebo se zhoršuje dokonce jejich ekonomická situace, se musí obrátit na příslušný sociální úřad. Dnes již existují dvě sociální dávky, které mohou kompenzovat růst nákladů na bydlení. Druhá věc, samozřejmě, každý z nás jsme zodpovědní za hospodaření své domácnosti, takže pokud nemám na drahé auto, tak s ním nemůžu jezdit.“


Sněmovna v dubnu schválila prodloužení uvolňování nájmů až do roku 2012. Týká se to všech krajských měst s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy a všech středočeských měst nad 10 tisíc obyvatel.